Så blir du en vinnare på söndag

På söndag startar Tjejmilen för 20:e gången. Över 25 000 anmälningar har kommit in och än är det inte för sent att anmäla sig. Här får du Hälsas löpartips i sista minuten

HÄLSA
Foto: Anders Carlsson
du hinner vara med. Det är inte för sent att anmäla sig till årets tjejmil. Gör en direktanmälan om du vill vara med redan i år.

1984 var första året för Tjejmilen, som var något helt nytt i Löparsverige.

– Plötsligt fick kvinnorna chansen att stå i centrum och att bli ordentligt påhejade på upploppet, säger Evy Palm, Sveriges kanske mest firade långdistanslöpare.

Hon tror att Tjejmilen har betytt mycket för kvinnliga motionärer.

Tidtagning är frivillig

– En del började träna bara för att vara med i loppet. Och det är ju en sån fest omkring det hela, med massor av pappor och barn på Gärdet.

Deltagarna kan själva välja om någon tidtagning ska ske eller inte. Det går alltså lika bra att ta det lugnt, som att pressa sig till ett nytt personbästa. En del nöjer sig med att promenera runt Djurgården med arbetskamrater eller bästa väninnor.

– Grejen med Tjejmilen har alltid varit att man ska kunna delta utan prestationskrav, säger Åsa Sandström, tävlingsledare för Tjejmilen.

Efterföljare runt om i landet

Första året var det omkring 1 800 kvinnor som ställde upp. Några år senare var siffran uppe i 20 000. Numera har Tjemilen fått många efterföljare runt om i landet.

Tjejmilen startar på Lindarängsvägen i Stockholm, går förbi Kaknästornet, över till Djurgården, runt Blockhusudden, förbi Rosendals slott, över Djurgårdsbron och sedan vidare mot Gärdet och det hägrande målet.

Vill du springa...

Chatta om tjejmilen.

Fler länkar:

Helena Löfving