Slappna av – och träna bort din värk

Fysisk avslappning är en ny träningsform som får värken att försvinna. Hemma, på lunchrasten eller utomhus? Du kan göra den var och när som helst. Hälsas program tar fem minuter, och du behöver inte ens byta om till gymnastikkläder.

HÄLSA
Foto: Magnus Sandberg
Jari Ketola är personlig tränare.

Vi börjar med ett litet test. Har du ett stillasittande arbete? Har du slarvat med träningen de senaste åren? Ont i rygg och axlar? Blev det många ”ja” på de här frågorna? Lugn, nu finns det en ny träningsform perfekt för dig som vill komma igång – och som får värken orsakad av stela muskler och dålig hållning att försvinna.

Träningsformen heter fysisk avslappning, är inspirerad av idrottsträning, yoga och mental träning, och har tagits fram av en av Sveriges mest meriterade personliga tränare, Jari Ketola.

Lever för stillasittande

Det är lika bra att vara ärlig. Fysisk avslappning kommer inte att ge dig en melonfast rumpa, modellsnygga ben eller Arnoldstora överarmar – men det är inte heller meningen med träningen.

– Allt fler svenskar lever ett alldeles för stillasittande liv för att ha en god hälsa. De blir stela, får dålig hållning och till slut värk i rygg och axlar, säger Jari Ketola.

Med fysisk avslappning får du enkelt en mer aktiv livsstil där helheten är viktig, såväl kroppen som det mentala. Fysiskt får du bättre hållning, styrka och kroppskontroll, plus att du blir smidigare i muskler och leder. Mentalt stressar du ner, känner dig piggare, och får lättare att koncentrera dig efter ett träningspass.

Massage för magen

Rörelserna är mjuka, lättillgängliga och effektiva. Därför lämpar de sig väl för nybörjare. Intensiteten på träningen går dock att variera.

Rörelserna delas upp i fyra olika områden: andning, pendlingar, plötsliga avslappningar och skakningar.

– En medveten och korrekt andning fungerar som ett lugnande medel för vårt nervsystem, men även som ett slags styrketräning och massage för magen och de inre organen, säger Jari Ketola.

Lär kroppen slappna av

De pendlande rörelserna mjukar upp runt lederna så att din kropp ökar eller bibehåller sin naturliga rörlighet. Plötslig avslappning kan till exempel vara att du står rak i ryggen med armarna sträckta mot taket och sedan låter armarna falla ner mot golvet. Syftet är att känna skillnaden mellan spänning och avslappning i musklerna så att kroppen lär sig att slappna av, och inte spänna muskler i onödan, när den utför olika vardagssysslor.

Skakningar fungerar som en slags massage för dina muskler.

Träningsprogram – fysisk avslappning

Sittande andningsövning

Foto: Börje Thuresson

Axellyft i cirklar

Handledscirklar

Foto: Börje Thuresson

Korsryggspressar

Foto: Börje Thuresson

Helikopterpendlingar

Foto: Börje Thuresson

Helkroppsskakningar

Foto: Börje Thuresson

Robert Andersson