Är du en Gwyneth, Kylie eller Sophie?

1 av 3 | Foto: AP
POJKFLICKAN GWYNETH PALTROW är ectomorf och har inga problem att hålla vikten. Kate Moss, Calista Flockhart och Cameron Diaz är också långa och smala.
HÄLSA

Gwyneth Paltrow: Typisk ectomorf med seniga muskler

Ectomorfer är uthålliga och har små, seniga muskler. De flesta catwalk-modeller har den här kroppstypen. Ansiktet är vanligtvis smalt. Många ectomorfer har komplex för att de är så tunna.

Starka sidor: Går sällan upp i vikt tack vare hög fettförbränning.

Svaga sidor: Ectomorfen har ett pojkaktigt utseende. Höfterna är väldigt smala och rumpan ibland platt. Eftersom hon inte har några former tenderar kläderna att ”hänga” på kroppen. Gwyneth Paltrow är en typisk ectomorf med knappt någon rumpa och byst. Hon har däremot långa, slanka ben.

Bästa träningsformerna: Löpning, basket, tennis och andra racketsporter. Styrketräna gärna. Få repetitioner med tunga vikter tränar upp musklerna så de blir lite ”bulligare”.

Fler ectomorfa stjärnor: Kate Moss, Cameron Diaz, Jodie Kidd och Calista Flockhart.

Kylie Minogue: Mesomorf som är mer slank

än smal

Mesomorfen har haft tur med generna och är slank snarare än smal. Kurvorna sitter där de gör sig bäst och hon behöver inte kämpa för att se tränad och välproportionerad ut. Det är lätt att hitta kläder som sitter snyggt. Kylie Minogue är en typisk mesomorf med starka axlar och muskulösa ben, trots att man kan misstänka att hon plastikopererat vissa delar av kroppen.

Starka sidor: Har inga problem att gå upp i muskelmassa, blir sällan överviktig.

Svaga sidor: En mesomorf som inte rör på sig kan gå upp i vikt, framför allt runt höfterna. Om hon tränar för mycket kan hon lätt se fyrkantig och stor ut.

Bästa träningsformerna: Simning, yoga och styrketräning minst tre gånger i veckan. Mesomorfen bör se till att variera sin träning så att hon behåller sina fina proportioner.

Fler mesomorfa stjärnor: Liz Hurley, Halle Berry, Cate Blanchett och Catherine Zeta-Jones.

Sophie Dahl: En rund, mjuk och råstark endomorf

En endomorf har ett rundare utseende. Sophie Dahl har gått ner mycket i vikt, men de tidigare bilderna på den förra H&M-modellen visar att hon är en endomorf.

Starka sidor: Ofta är hon råstark eftersom musklerna får träning av att bära på en större kroppsvikt. Det mjuka utseendet är kvinnligt och snyggt. Marilyn Monroe är en klassisk endomorf.

Svaga sidor: Låg fettförbränning. Överskott på underhudsfett gör att även den smala endomorfen måste kämpa för att musklerna ska synas. Övervikten samlas kring magen, runt höfterna och på armarna.

Bästa träningsformerna: Fettförbränning, till exempel spinning, simning och långa promenader. Undvik löpning och träning som belastar lederna. Motionera 4–5 gånger i veckan och försök ändra dina matvanor.

Fler endomorfa stjärnor: Jennifer Lopez, Kate Winslet, Oprah Winfrey och Christina Ricci.

Tre kroppstyper - tre olika sätt att träna

Hollywoodstjärnorna lägger ofta ner en förmögenhet i jakten på den perfekta formen. Men det finns en sak som de inte kan ändra: sin naturliga kroppstyp.

ARTIKELN HANDLAR OM