Hur kommer jag i form snabbt?

Aftonbladets träningsexpert Petra Thorén chattade med läsarna

HÄLSA

annaL säger: Hej! Jag tränar alltid ett tex. intensivpass och sedan lite armstyrka på gymmet efteråt. Jag har hört att man ska träna på gym INNAN passet. Gör det ingen nytta om jag tränar efter passet?

   Petra Thorén säger: Hej: Kör du armstyrkan innan det andra passet så har du mer kraft att ta ut dig max i styrketräningssalen. Men en del kan tycka det är lättare att köra styrkan efteråt. Jag tycker att du ska göra som du känner att det passar dig bäst. Det beror också på vad intensivpasset innehåller, är det bara kondition är det lättare att orka maxa på styrkan sen, men innehåller det också lite styrketräning så är det bättre att du kör din styrka i maskinerna först. Hälsn Petra

nathalie säger: hej, jag undrar om du har något bra tips på övningar att göra hemma för att minska på överarmarna?

   Petra Thorén säger: Hej Nathalie! Överarmarna är bra att träna med hantlar och det kan du lätt göra hemma. Jag visar sådana övningar för framsida arm i veckans Kropp och Hälsa - nästa vecka kommer övningar för baksida arm så där får du ett komplett program med bra enkla övningar som bicepscurl, tricepspress. Våga kör tungt med hantlarna så du får bra effekt. Vila armarna två dagar mellan passen! Lycka till/Petra

marion säger: Hej Petra! Räcker det med att träna 3 ggr i veckan enligt nautilus-metoden för att öka muskelmassan? I samband med träningen brukar jag alltid gå eller springa upp till 30 minuter, räcker det som konditionsträning eller ska jag komplettera med t ex spinning?

   Petra Thorén säger: hej marion!

Kroppen funkar ju så att om du kör samma träning hela tiden så vänjer den sig vid det efter ett tag och för att du ska förbättra din muskelmassa måste du hela tiden öka belastning eller intenstitet eller betoning på övningarna. Kör det program du fått en tid, be sedan de duktiga instruktörerna på gymmet om ett nytt program med nya utmaningar. Konditionen kan du varva så att en dag i veckan kör längre, tex en timma jogga eller kör spinning. Sen kan du bara värma upp en av dagarna till styrkan. /Petra

Thoré säger: Jag vill komma i form snabbt till ett arbetsmarathon nu om 2 månader, hur bör jag lägga upp min träning för att snabbt komma i form?

   Petra Thorén säger: Hej! Två månader för en mara (för det är väl det du menar) är kort tid, det är svårt att anpassa kroppen till det slitage som blir när man springer så långt. Men jag hoppas att du har tränat en del innan. Det är viktigt att låta kroppen känna på lite längre pass före själva loppet, spring gärna 2-2,5 mil vid ett par tillfällen. /Petra

Abbie säger: Är hopprep bra träning?

   Petra Thorén säger: Hej Abbie!

Ja, det är inte för inte som boxarna kör mycket hopprep. Det är bra konditionsträning som också ger benen en omgång. När man hoppar stärker man också sitt skelett! Hoppa gärna på lite olika sätt; "jogghopp", jämfotahopp, hopp på ett ben. Men var varsam med slitage på leder och ligament, ha bra skor på dig!

säger: jag behöver börja tränna vad ska jag tänka på

   Petra Thorén säger: Först och främst: hitta en träningsform som du tycker är kul. Själva motivationen är viktigt för att du ska få kontinuitet i träningen. Gå ut varsamt och kör inte för ofta, börja med två-tre pass i veckan. Försök gärna varva konditions- och styrketräning för att få bästa resultat. Gå till ett gym i din omgivningom du vill ha lite "starthjälp" - det brukar finns duktiga människor som kan hjälpa dig igång och ge dig rätt hjälp för just fina förutsättningar. Kör hårt!

träningsexperten säger: går man ner mer i vikt om man cyklar 3 timmar istället för 30 min, eller får man en massa muskler?

   Petra Thorén säger: Hej träningsexperten! Om du cyklar i tre timmar så är förstås chansen /risken att du går ner i vikt eftersom kroppen så småningom använder fett som energikälla. cyklar du tre timmar så är det klart att du stärker dina muskler, men det blir troligen mer uthållighetsstyrka och inte en "massa mer muskler" . Men resultatet är kopplat till en rad faktorer som intenstitet, belastning etc så ett exakt svar om hur mycket energi du gör av med är svårt att säga./Petra

Björn säger: Hej! Jag styrketränar cirka fem ggr i veckan, vilket har gett bra resultat enligt mig själv. Grejen är att jag nu är sjuk och inte kommer kunna träna på ett par veckor. Hur mycket förlorar jag om jag gör ett uppehåll på cirka tre veckor? Jag har kört så här i cirka två år... Hoppas på svar

Björn säger: ...Fick inte med allt förut, skulle också fråga om det bara är "psykiskt" man tappar i träningen när man gör längre uppehåll?

   Petra Thorén säger: Hej Björn! Är du sjuk i tre veckor så är det klart att du tappar en del, men när du kört i två år så finns det en bra grund så jag är övertygad om att du är tillbaka på samma nivå som du var före du blev sjuk ganska snabbt. Man tappar inte bara "psykiskt" utan även fysiskt, fast ibland är det nästan ens egna tankar som förlorar mer än själva kroppen. Det är viktigt dock att du känner dig frisk innan du sätter igång, en vecka mer eller mindre gör ingen större skada!

säger: Hej, jag har gått ner ca 7 kilo i vikt men ingenting har hänt med midjemåttet. Är det så illa att jag måste göra situps för att få en ordentlig bukmuskelvägg som håller emot, eller funkar det lika bra löp/simträning?

   Petra Thorén säger: Hej! Man kan inte punktträna och få bort fettet på just ett ställe. Löpningen och simningen ger dig ju bra förbränningsträning vilket du sett på vågen. Just kring magen är det lite extra svårt att bli av med underhudsfettet. Att köra en massa sit-ups tar inte bort fettet, men genom att komplettera din förbränningsträning med styrketräning för magen kan du snabbare få resultat där. Starka magmuskler är bra i övrigt för att orka med vardagslivet! Kör magen två-tre dagar i veckan.

karin säger: är det sant att man under spinning inte förbränner fett om man har mjölksyra?

   Petra Thorén säger: Har man mjölksyra i musklerna så tränar man i en väldigt hög intensitet. När man gör det använder sig kroppen av andra energikällor än just fettet, men hur det funkar är lite svårt att gå in på så här kortfattat. Men när du kör din spinningklass så är det ju en kort period som du ligger på mjölksyrenivå och på vägen dit har kroppen förstås använt fett delvis som källa. Tala gärna med din spinninginstruktör, det finns ju olika pass med olika inriktning!

tJocke säger: Hur skaffar jag motivation till styrketräning när jag tycker det är tråkigare än att spela luffarschack med mig själv?

   Petra Thorén säger: Det finns några vägar att gå: hitta en polare som du kan träna med - är man två kan man motivera varandra under och mellan passen. En annan väg är att köra med personlig tränare, det är dyrt men välinvesterade pengar. Du får bästa hjälpen och hur mycket motivation som helst. Vill du inte köra i gymmet så sök dig till styrketräningspassen i gruppform: Pump till exempel där man kör skivstångsträning i grupp är bra för du får kraft av instruktör, musik och gruppen. Funkar det ändå inte - byt sport. Det viktigaste är att man gör något, kroppen ska hålla länge!

Lycka till och tack för alla frågor!

Petra

ARTIKELN HANDLAR OM