Vad är bästa träningen för magen?

Camilla Porsman, motionscoach, chattade om träning

HÄLSA

   Camilla Porsman säger: Hej, nu är jag här och kan svara på era frågor!

Jenny säger: Hur dåligt är det egentligen att träna flera dagar i rad? Jag tränar 4-5ggr/vecka och ibland tränar jag 3 dagar i rad pga. att mitt schema inte går att ändra.

   Camilla Porsman säger: Så länge du inte mår dåligt av att träna så många dagar i veckan är det ingen fara. Du bör ha minst en vilodag i veckan, men det har du ju också, och är du vältränad kan det räcka.

Jenny säger: Hej! Jag undrar hur farligt det egentligen är att träna när man är lite snuvig (nu menar jag inte när man har feber eller är allvarligt sjuk). Jag har gått och tränat några gånger fast jag har varit lite snorig eller kännt mig hängig, men jag blir bara piggare av det. Vissa säger att man kan bli förlamad om man gör så, men det borde väl vara vid "tyngre" sjukdom?

   Camilla Porsman säger: Det är inte farligt att träna när man bara är lite snuvig. Däremot bör du förstås inte "köra järnet" när du känner dig hängig och småsjuk, men det är som sagt inte farligt att träna (lätt) när du bara är snuvig eller har lite ont i halsen, till exempel. Det är de råd jag själv fått av läkare, när jag frågat dem om detta.

My säger: Har hört talas om Mindspinning. Vet du vad det är och vilka kroppsdelar som tränas då?

   Camilla Porsman säger: Mindspinning är som vanliga spinningpass men med extra tonvikt på visualiseringsövningar och mental träning. Exakt hur passen är utformade beror på instruktören, men du tränar samma muskler som vid vanlig spinning, eftersom själva spinningträningen är "som vanligt".

tunnis säger: Hej! Jag undrar hur jag skall kunna gå UPP i vikt. Jag är kille på nästan 1.90 som väger 67 och tränar kondition tre dagar i veckan. Måste jag träna styrketräning 6 gånger i veckan och äta kosttillskott? Jag skulle gärna väga 75 kg ca.

   Camilla Porsman säger: Testa att träna mer styrketräning och mindre kondition. Ät 5 mål om dagen och se till att äta rejäla portioner. Om du har svårt att få i dig tillräckligt med mat kan så kallade "gainers" (dryck med både protein, kolhydrater och fett) vara till hjälp för att öka kaloriintaget, men givetvis går det lika bra att öka kaloriintaget genom mer mat. Tänk på att dricka mjölk till måltiderna, tag gärna en macka och en frukt utöver den vanliga lunch- och middagsmaten, ät gärna en del nötter som tillbehör till mellanmålen osv. Men du behöver absolut inte styrketräna 6 dagar i veckan - det viktiga är att du lyckas öka ditt kaloriintag.

maria säger: Hej! Jag har ingen tid alls över för träning men promenerar ändå varje dag till allt jag ska göra, räcker det i längden?

   Camilla Porsman säger: Det beror på vad du vill att det ska räcka till! Ur hälsosynpunkt räcker det bra. För att hålla formen är det förmodligen till god hjälp. Vill du ha mer rejäla träningsresultat av något slag kan du behöva träna hårdare, men som sagt: det beror på vad du vill uppnå. Som vardagsmotion räcker det jättebra!

Anna-Karin säger: Hej,hur många dagar i veckan ska jag träna konditionen för att den ska bli bättre?

   Camilla Porsman säger: Det beror på din nuvarande kondition och vad och hur mycket du tränar idag. En tumregel för all träning är att du måste fortsätta utmana dig själv hela tiden (antingen öka antalet pass ELLER öka varaktigheten på något eller några av passen, ELLER öka intensiteten i något eller några av passen) för att öka din kondition. Men hur många pass som behövs beror på ditt utgångsläge.

M säger: Om man vill träna magen, vad är bäst att gör då??

   Camilla Porsman säger: För att stärka magmusklerna är crunches (situps där du hela tiden behåller korsryggen i golvet, samt tippar upp bäckenet något med hjälp av magmusklerna), crunches med vridning, statisk magövning mm bra val. För att bränna fett (generellt, det går inte att punktförbränna fett!) behöver du även konditionsträna.

Madelene säger: Om man tränar fyra ggr per vecka och varvar spinning med pump, borde man inte gå ner i vikt efter ett tag då? jag tränar o tränar o tränar, men det händer inget, jag går snarare upp i vikt!! Klart mna ska äta rätt också men det anser jag att jag gör.. Vad ska jag göra annorlunda?

   Camilla Porsman säger: Eftersom du tränar Pump har du förmodligen ökat en del i muskelmassa. Att du inte går ner mer i vikt beror på att din kropp vant sig vid den nuvarande träningsbelastningen (antalet pass, längden på dessa och intensiteten i dessa). Vill du öka din kaloriförbrukning ytterligare måste du antingen träna fler pass (främst kondition) ELLER vardagsmotionera mer ELLER träna hårdare (lyfta tyngre vikter, ta i mer på spinningen) ELLER träna längre pass (t ex gå på längre spinningpass). Bra mat på regelbundna tider är också viktigt.

lL säger: om man inte har tid att träna flera gånger i veckan, utan vill ha ett "riktigt effektivt" träningspass istället vad kan du rekomendera då?

   Camilla Porsman säger: Det är faktiskt alltid bättre och mer effektivt att träna exempelvis tre gånger i veckan och då cirka en timme per gång än att enbart köra ett enda pass. Men ska du endast träna en enda gång i veckan skulle jag rekommendera en riktig långpromenad på minst 90-120 minuter, gärna i kuperad terräng. Varva med längdskidåkning, cykling, långfärdsskridskor och liknande om du vill. Avsluta gärna med styrkeövningar som crunches, armhävningar, ryggresningar och liknande.

Nina säger: Tjena! Jag tränar inte så mycket för jag lätt får ont i knäna. Är det farligt eller nått som går över om jag bara fortsätter?? Är tecken på att man har någon inflammation eller nått sådan?

   Camilla Porsman säger: Ont i knäna kan bero på mängder av olika saker. Jag skulle råda dig att ta kontakt med en läkare eller sjukgymnast för att få reda på vad värken kan bero på. Testa gärna träning som är skonsam mot lederna så länge, till exempel vattengympa, simning, lugna promenader, lugn cykling och liknande.

Marrodören säger: Hej!Min son har magmuskler som syns!Men han vill se ut som fotbollsproffsen på tv kan ja försäkra honom o,m att han kommer få såna muskler när han blir stor?(Han e ett riktigt fotbollsfan)

   Camilla Porsman säger: Är han vältränad idag och fortsätter att träna regelbundet kommer han sannolikt att se vältränad ut även när han blir äldre. Men det förutsätter förstås att han fortsätter att träna regelbundet och äter bra mat.

nana säger: vad kan man göra om man alltid har dålig kondition oavsett om man tränar eller inte

   Camilla Porsman säger: Om du tränar på rätt sätt och kontinuerligt utmanar dig själv när du tränar (och då syftar jag så klart på konditionsträning) så KOMMER du att få bättre kondition. Det handlar bara om att du måste sätta ihop ett träningsprogram som tar hänsyn till dina mål med träningen.

Hanna säger: Hej camilla jag undrar över en sek det är såhär att jag behöver gå ner ca 20 kilo och de senaste 2 månaderna har jag tränar ca 6 dagar i veckan allt från styrka till kondition. jag försöker variera och jag äter även bra mat inget onödigt fett eler socker och jag har inte gått ner mer än 2 kilo. vad gör jag fel??

   Camilla Porsman säger: Eftersom du också tränar styrketräning kan det vara så att du ökat en del i muskelmassa parallellt med att du minskat i fettvikt. Då blir skillnaden på vågen inte så stor, men du borde märka det i form av att du ändå minskat midje- och stussmått, till exempel. Sedan kan det vara så att du behöver öka intensiteten eller varaktigheten i något av dina konditionspass, eller att du ändå gör något fel i fråga om kosten, men det är svårt för mig att avgöra utan att veta mer om hur du äter och tränar.

Znogg säger: Hepp! Jag är en kille som har tränat en hel del styrketräning, 1,81 och 85kg. Har hyfsad kondition. Känner att jag vill gå ner några kilo. Har du ett bra förslag på fettförbränningsträning?

   Camilla Porsman säger: Vad som helst i konditionsträningsväg är bra: promenader, cykling, lätt jogging...Välj det du tycker är roligt. Om du har lätt för att gå ner i vikt så välj promenader eller lätt cykling, för att inte riskera att också tappa muskelmassa/gå ner för mycket i vikt.

Johanna säger: Vad tycker du är den bästa träningen för ungdomar som fortfarande går i skolan och har idrott på skolan 2 ggr men vill träna mera???

   Camilla Porsman säger: Vilken form av konditionsträning som helst, eller en kombination av konditionsträning och styrketräning med enbart kroppsvitken som motstånd (typ jympa). Promenader, jogging, cykling, simning, skidåkning...allt är bra, och allra bäst är det att variera sig!

myset säger: Hej Camilla. Hur mycket mer fett bränner man egentligen om man går (pulspromenader) innan frukost jämfört med annan tidpunkt på dagen? Finns det några undersökningar gjorda?

   Camilla Porsman säger: Det finns undersökningar, men exakt hur mycket mer avgörs också av hur du ätit dagen innan, ditt träningstillstånd (kondition, muskelmassa) osv. Det är inte särskilt mycket mer dock, så skillnaden blir ytterst marginell. Man ska INTE vänta sig att fettet "rinner av en" bara för att man promenerar på morgnarna, för det gör det INTE.

Sissi säger: Hej, hur kan man träna bort rumpan?...alltså, så att den blir lite mindre..

   Camilla Porsman säger: Det går inte att punktförbränna fett, men genom att konditionsträna regelbundet och vardagsmotionera mycket går det minska fettet i kroppen, även på rumpan. Testa gärna att gå eller springa uppför branta backor, uppför trappor, att gå/springa i kuperad terräng, kampsportsträning eller kampsportsinspirerad träning, och trappmaskinsträning. Det ger både bra konditionsträning/fettförbränning och bra träning för att göra rumpan fastare.

Moderator säger: Då tar vi sista frågan från Maria.

maria säger: Hej! Fungerar verkligen fettförbrännande tablettet?...eller har du något bättre förslag.

Jag både styrketränar o konditions tränar skall väl tilläggas.

   Camilla Porsman säger: Nej, de flesta fettförbränningspiller, -drycker mm är mest ruffel och båg. Vissa medel kan ge en liten, liten, ytterst marginell effekt som främst märks om du redan gör så gott som allt rätt i fråga om mat och träning. Det är mycket mer effektivt att träna med inriktning på fettförbränning och att äta bättre än att ta kosttillskott.

Moderator säger: Då var chatten slut. Tack Camilla. Läs frågor och svar på aftonbladet.se inom kort.

   Camilla Porsman säger: Hej då allihop, det var kul att det var så många frågor. Jag hoppas att vi hörs igen i det här forumet framöver!

Robert Andersson ([email protected])