Oscar hjälper dig i köket

HÄLSA

Satsa på mat med bra kvalitet. Och investera i din hälsa.

– Maten blir godare, du blir mätt och mår bättre, säger Oscar de Hoog, kostrådgivare och kokboksförfattare.

Här lär han dig laga god och nyttig mat.

Foto: Alexander von Sydow
NJUT AV maten. Oscar de Hoog tycker det är viktigt att laga god mat av hög kvalitet – och inte glömma att njuta av den.

1. Var inte rädd för fett

Fett bränner fett. Men använd rätt sorts fett som enkelomättade oljor som oliv- och rapsolja.

2. Stek på låg värme

Använd enkelomättad olja. Men den får inte ryka eller bli för tunnflytande. Då är oljan för het och dess nyttiga ämnen förstörs.

3. Spara pastan till lunchlådan

Ät gärna gårdagens mat, som kall potatis eller kall pasta. När det får stå och svalna förändras stärkelsen så att den ger ett lägre glykemiskt index (GI) än från början. Kolhydraterna blir långsammare. Matsmältningen tar längre tid och gör att blodsockret hålls på jämnare nivå.

4. Förvara oljorna i kylen

När oljor utsätts för syre och ljus börjar oxideringsprocessen. Det gör att de nyttiga ämnena i oljorna förstörs. Ta ut dem en stund före matlagningen om de blivit korniga.

5. Bli påläst om innehållet

Kolla på förpackningen vad maten innehåller. Undvik snabbpasta. Pasta på durumvete är nyttigare än pasta på rent vetemjöl.

6. Behåll vitaminerna

Fräs lök, vitlök och grönsaker bara lätt i olja så att de behåller krispighet och vitaminer. Eller koka dem en kort stund under lock med lite vatten eller med ånginsats om du har en.

7. Ät mer fisk och kyckling

Ät mer av fisk/fet fisk, skaldjur, magert kött och kyckling. Kyckling är bra protein. Dela gärna kycklingfilén i två tunnare skivor. Stek dem snabbt så de får lite yta och sedan i ugnen i 100 grader cirka fem minuter. Då blir köttet saftigt.

8. Satsa på kvalitet

Byt ut vissa råvaror som vitt bröd mot grovt. Byt till exempel ut den rostade limpskivan med marmelad eller ost på morgonen mot en skiva grovt bröd med mager skinka och en frukt eller ät en portion havregrynsgröt i stället för flingor med mjölk.

9. Var generös med kryddor

Det ökar förbränningen.

Oscars favoriter

Ann-Cathrine Björnör Carlsson