”Så får du platt mage på två månader”

Kropp & Hälsas träningsexpert Petra Thorén chattar med läsarna

HÄLSA

moppe säger: Hej, hur mkt ska man träna? Vart går gränsen för överträning?

   Petra Thorén säger: Hej Moppe, det beror alldeles på vilket ditt utgångsläge är. Tränar du ingenting är träning en dag i veckan en hundraprocentig ökning. Det gäller att sakta vänja sin kropp vid träningen, att man börjar lugnt och ökar efter hand. Gränsen för överträning är väldigt hårfin så det gäller att lyssna på kroppens signaler! Petra

sussi säger: Hur mycket och länge ska man gå i veckan, för att det ska få effekt på vikten?

   Petra Thorén säger: Det är svårt att ge några direkta direktiv för det beror ju på om du gör något annat i dagsläget, hur din kost ser ut och vilka kroppsliga förutsättningar du har. Men generellet kan jag rekommendera att du tar flera promenader i veckan, tre-fyra gånger, som ligger på omkring en timma. Sen är det bra att öka förbränningen med styrketräning, och mycket vardagsmotion. Då kommer då att märka effekt på vikten./Petra

lily säger: Har du några bra träningsalternativ till gym och aerobics, som är så tråkigt tycker jag. Vad kan man göra istället?

   Petra Thorén säger: Å, det finns ju mängder med roliga träningsmetoder. Vill du köra inomhus och gillar bollsporter kan du ta tennislektioner, spela squash eller badminton. Vill du träna ute så är löpträning, längdåkning, långfärdskridskor, cykling, stavgång bra alternativ om höst/vinter. På sommaren kan du åka inlines till exempel. Det finns också yoga och kampsportsinriktade pass på gymmet om det just är det traditionella klasserna som inte attraherar dig.

ola säger: Hej! Jag måste gå ner 5 kg så snabbt som möjligt. Hur?

   Petra Thorén säger: Jag vill inte rekommendera dig att gå ner snabbt i vikt, det är bättre att på lång sikt förändra kost- och motionsvanor för att minska vikten om det är målet. Det låter tråkigt, men det är det bästa. Snabb nedviktminskning brukar inte vara så länge.

ulven säger: Måste man träna överhuvudtaget?

   Petra Thorén säger: Måste och måste, varje person har sitt självständiga val. Men kroppen är gjord för att röra på sig och i dagens stillasittande samhälle tycker jag visst att man bör moitonera. Men man kan ju göra det på ett kul sätt - innebandy med grabbgänget funkar givetvis också!

guy säger: Hej! Jag tar danslektioner (flamenco) i gång i veckan och yoga en kväll. Funkar det som alternativ till träning, eller måste man komplettera?

   Petra Thorén säger: Hej! Men dansen och yogan får du en varierad rörlighets-, smidighets-, och konditions (flamencon) inriktad träning. Det som du med fördel kan komplettera med är styrketräning. Gärna för överkroppen, rygg, baksida axlar samt mage. Det räcker med ett rejält pass i veckan.

ola säger: Hur får man bort magen inom rimlig tid?

   Petra Thorén säger: Du kan inom två till tre månader träna dig till en fastare, plattare mage. Mycket styrketräning, två rejäla pass i veckan, för raka och sneda magmuskulaturen samt rejäla förbränningspass så ska du klara det. Lycka till!

säger: Förbränns fett snabbare och bättre om man promenererar i snabb takt istället för att jogga/löpa? Har hört att joggning/löpning förbränner kolhydrater mest.

   Petra Thorén säger: För att bränna fett, använda fett som bränslekälla, bäst så bör man träna lågintensivt. Och då handlar det ju om att ta reda på vilken intensitet just du bör ligga på. Är man vältränad måste man kanske springa för att ligga på den optimala förbränningsnivån. Vill du lära dig med om fettförbränning föreslår jag Fredrik Pauluns böcker, de finns på Fitnessförlaget.

Anna säger: Jag tränar ca 5-6 ggr per vecka, jag försöker kombinera kondtion med styrka. Jag undrar vad som är det optimala träningsupplägget. Ska jag köra styrka efter konditionen eller tvärtom? Jag försöker bygga muskler, är pump en bra träningsform för muskeluppbyggnad?

   Petra Thorén säger: Det allra bästa, för optimala resultat, tycker jag att du ska köra kondition rejält en dag och styrka rejält nästa dag och inte allt på samma dag. Pump är en bra form av styrketräning, men vill du bygga mycket muskler får du mer effekt av tung styrketräning med tunga vikter och med få repetitioner och få set. I pumpen är det mer uthållighetsstyrka.

kr säger: Om man är sjuk och inte kan träna, hur ska man göra för att hålla formen och inte gå upp alltför mycket?

   Petra Thorén säger: Om man inte kan träna som normalt ska man tänka på att inte äta lika mycket mat som när man tränar - så inte överskottet lagras som fett i kroppen. Så fort du blivit lite bättre kan du börja med lugna promenader och sakta få igång cirkulationen igen. Krya på dig!

LoTTa säger: Hej Petra. Jag är född svag och själv så spelar jag innebandy och fotboll, så hur skulle jag kunna träna upp mina muskler så jag slipper vara svag?

   Petra Thorén säger: Det bästa sättet är ju att träna styrketräning. Du kan välja att köra i maskiner på ett gym, eller på gruppträning. För dig kan pump, skivstångsträning i grupp, vara ett bra alternativ eftersom du verkar gilla lagkänslan. Du bör träna ett allsidigt program för kroppens stora muskelgrupper, kör en till två dagar i veckan så kompletterar du din fotboll och innebandy bra.

misan säger: Jag väger ca 52 kg och är 160 cm. Hur mycket behöver jag träna?

   Petra Thorén säger: Det där är omöjligt att säga, det beror ju på så många andra saker än din vikt och längd. Och träningen är ju något man gör för att må bra, inte bara för att hålla vikten. Jag tycker generellt att tre pass, med bra balans mellan konditions- och styrketräning är att rekommendera för alla.

Monica säger: Vad är bäst för att förbränna fett, spinning, simning eller aerobics?

   Petra Thorén säger: Spinningen ger en väldigt bra förbränning och konditionsträning. Det kan du självklart få på aerobics också om du väljer ett sådant pass, som långa step-up-klasser, low impact, dance. Simningen är bra, inte minst sett ur skadesynpunkt, men då måste du simma ordentligt och hålla uppe tempot så du får en bra intensitet på ditt simpass.