Siri: Jag promenerade bort mer än 35 kilos övervikt

1 av 2 | Foto: YVONNE ÅSELL
EFTER - 65 kilo Kilona rasade. Med hjälp av dagliga promenader och sundare kost rasade kilona för Siri Andersen.
HÄLSA

Siri Andersen vägde

ledigt över 100 kilo när hon började gå ner.

I dag är matchvikten 65 kilo.

– Jag är ganska bestämd av mig. Så när jag väl fattat beslutet att gå ner i vikt och märkte att det fungerade gick det fort, säger Siri Andersen.

Det har hunnit gå fem år sedan hon gjorde sin radikala viktnedgång.

Rörde sig mer

Då skulle hon precis börja trean i gymnasiet och hon hade prövat alla dieter, soppor och viktprogram som finns att få tag på.

– Men det var bara skit, rent ut sagt. Nu började jag tänka på vad jag åt och rörde på mig mera. Konstigare än så var det inte. Jag rasade i princip 60 kilo på drygt tio månader.

Alla som träffade Siri kommenterade hennes vikt. Några blev oroliga och trodde att hon blivit anorektisk.

Mamma fixade maten

Men sjuk var hon definitivt inte.

Hon hade bara bestämt sig för att inte vara överviktig längre, något som hon varit i hela sitt liv. Nu märkte hon att det gick att gå ner, kilona rasade.

– Jag gick en halvtimmes promenad, minst en gång om dagen. Maten var inget problem eftersom mamma lagade bra mat åt mig. Jag har henne att tacka för mycket.

Numera är Siri 23 år, bor med sambo i villa och lagar sin egen mat. Vikten har hon lyckats hålla i fem år genom att tänka på vad hon stoppar i sig. Om hon väljer för energirik mat till något mål kompenserar hon genom att röra på sig lite extra i stället.

Hon väljer gärna de många lättprodukter som finns och är noga med att äta tre mål om dagen, plus frukt som mellanmål.

Unnar sig god mat

Godis undviker hon, men inte alltid.

– Man måste unna sig ibland. Jag tar något glas vin på helgen och äter extra gott eller mycket och det går bra. Men då brukar jag röra mig lite extra eller kanske hålla igen lite i veckorna i stället.

Siri Andersen

Anna Björe