Helén: Träningen har gjort mig mycket gladare

HÄLSA

För Helén Karlsson är träning ingen självklarhet.

– Det är guld värt att kunna röra på sig, säger hon.

Trots sitt funktionshinder har hon hittat träningsformer som passar henne.

Foto: conny sillén
Balans på träningen. Förtidspensionerade Helén Karlsson hoppas att balansträningen ska hjälpa henne att orka börja jobba igen.:

Det är snart ett år sedan Helén Karlsson promenerade förbi Friskis & Svettis lokaler och såg ett anslag om att de sökte träningsvärdar. Det där ska jag testa, tänkte Helén, som just blivit sjukpensionär och starkt kände att hon ville träffa glada, friska människor. Sagt och gjort, nu sköter hon ett pass i veckan men hoppar in extra också, när det behövs.

Leder eget träningspass

Och det bästa av allt är att hon har börjat träna själv. Ki Balans heter passet där smidighet, styrka och balans tränas genom lugna rörelser.

– Det är snällare och mjukare utan hopp eller spring, vi går mer in i oss själva. Jag gör de rörelser jag kan, säger Helén.

Träningen på Friskis gav blodad tand och nu går hon dessutom på vibrationsträning flera gånger i veckan.

– Jag är stark mentalt men har blivit mycket gladare sedan jag kom igång med att röra mig, säger hon.

Vill börja jobba igen

Målet är att komma tillbaka till yrkeslivet igen. Efter att ha genomgått en lång rad operationer, i sviterna efter en whiplashskada vill hon verkligen känna att hon är med i samhället igen. Helst skulle hon vilja omskola sig till diakon.

– Det går inte att lägga sig ned och säga ”jag kan inte”. Det gör ont i början men när man blir starkare så mår man mycket bättre.

Parallellt med träningen har hon lagt om kosten, och både hon och hennes man har tappat flera kilon.

Helén Karlsson

Anna Björe