14 misstag

… som även vältränade begår

HÄLSA

Undvik fallgroparna på gymmet – och få snabbare resultat.

Viktklubb.se listar 14 vanliga fel som till och med fitnessfanatiker gör.

Foto: Sara Ringström
Lassar du på för tungt? Det och andra misstag ska du passa dig för om inte träningen ska stjälpa mer än hjälpa.

1. Du har orimliga förväntningar

Ta det lugnt. Kroppen behöver tid att tillgodogöra sig träningen – upp till tolv veckor. Men inom dig märker du skillnad direkt: du blir snabbt piggare, mår bättre och sover djupare.

2. Du sätter inga mål

Att bli smal och vältränad är inget mätbart mål. Bestäm dig till exempel för att gå ner x antal kilo per månad eller för att klara att springa en mil. Var specifik!

3. Du styrketränar inte

Att lyfta vikter är lika viktigt som att träna kondition. Vältränade muskler får igång ämnesomsättningen och gör att kroppens förbränning ökar, dygnet runt.

4. Du lassar på för tungt

Om du klarar färre än fem repetitioner använder du för tunga vikter. Sänk, annars kan du skada dig. När du klarar att göra 12–15 repetitioner har du rätt belastning.

5. Du fokuserar inte på rätt muskler

Använd rätt muskler i övningarna, annars blir träningen ineffektiv. På maskinerna sitter oftast en bild som illustrerar vilka muskelgrupper som ska jobba.

6. Du låter inte musklerna vila

Träna aldrig samma muskler två dagar i rad. Det är att bita sig själv i svansen. Ge kroppen tid att reparera muskelvävnad, det gör dig starkare.

7. Du tränar på tom mage

Många går direkt från jobbet till gymmet och glömmer att äta. För att orka med träningen bör du ha ätit 200–300 kalorier två timmar före ett pass. Förbered dig med en banan, en yoghurt eller en fullkornssmörgås.

8. Du dricker för lite

Den som är uttorkad orkar inte träna effektivt. Om du vet att du ska gymma på kvällen – drick ordentligt med vatten under hela dagen. Under passet bör du dricka minst en liter i timmen.

9. Du fuskar på trappmaskinen

Häng inte på handstödet. Det är fusk. Låt armarna pendla längs med sidorna eller, om du har svårt att hålla balansen, ta stöd med fingertopparna.

10. Du tänker ”det är inte lönt”

Hinner du inte träna så ofta som du skulle vilja? Det spelar ingen roll. Forskning visar att även mycket små mängder av träning är hälsosamt. Kommer du inte iväg till gymmet – promenera eller cykla i stället. Vardagsmotion gör stor skillnad.

11. Du har inte kul

Roa dig! Ha kul! Om du får en kick av att dansa kommer du antagligen att träna längre och effektivare än om du sysslade med någon annan aktivitet. Hitta en träningsform som får dig att må bra.

12. Du kör för hårt

Att känna smärta är en varningssignal. Sluta om du får ont, annars kan du lätt skada dig. Öka gradvis i intensitet och tyngd. Du ska bli trött, men inte känna illamående.

13. Du varierar dig inte

Att köra samma övning om och om igen kan bara leda till en sak: tristess. Dessutom blir träningen sämre eftersom kroppen vänjer sig vid övningen och slutar att anpassa sig. Byt träningsform minst var sjätte vecka.

14. Du gör situps i oändlighet?

Tro inte att situps ger dig plattare mage. Det går inte att punktförbränna fett. För att få smalare midja måste du köra konditionsträning.

Källa: Shape

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM