”Vad är bästa träningen för att förbränna fett?”

Aftonbladets träningsexpert Petra Thoren svarade på läsarnas frågor i ett chatt

HÄLSA

myran säger: Hej Petra! Om man cyklar ca 40 minuter varje dag (till och från jobbet), går man ner nåt i vikt då? Eller måste man träna på gym också?

   Petra Thoren säger: När du cyklar, precis som varje gång du rör dig så får du fart på din förbränning. 20 minuter (en väg) är lite kort tid, men det är absolut bättre än att inte röra dig alls. Men om det ska leda till viktminskning beror ju på fler saker som kost, annan motion, dina anlag etc. Du behöver inte gå på gym för att gå nert vikt, men styrketräning är bra för kroppen. Det finns övningar du kan göra hemma.

emma säger: Hej! Hur många gånger i veckan tycker du det är lämpligt att träna bodypump?

   Petra Thoren säger: Hej Emma!

Jag tycker att kroppen bör vila en eller gärna två dagar mellan passen, lite beroende på hur du kör om du kör tungt, på gränsen till vad du orkar är det bra med två dagars vila. Om du kör Pump två dagar i veckan, max tre så komplettera gärna med ett rent konditionspass.

Sanna säger: Hej, vad är den bästa träningen för att gå ner i vikt snabbast? Vill få en fin sommarfigur till stranden. :) Tror du jag kna fixa det på 2 månader?

   Petra Thoren säger: Hej Sanna, mycket beror på vad du står idag. Tränar du inte alls och har "mycket att ta på" blir resultaten troligen större än om du redan tränar och är i bra form. Programmet som vi publicerade i gårdagens Kropp&Hälsa är utmärkt och gjort för en tio veckorsperiod och kör du det utan att "fuska" kommer du garanterat få resultat. Men tänk på att träningen är viktig även långsiktigt, för din hälsa...

Åsa säger: Hej, jag har svåra knäproblem efter alla idrottsskador jag har haft, har inte tränat på flera år men vill nu börja igen. Har du några förslag vad jag kan idrotta med? Som inte sliter på knäna så, förutom promenad o simmning.

   Petra Thoren säger: Hej Åsa, som du nämner själv så är ju promenad och simning bra träning, men har du tröttnat på det så... Jag tycker att du kan testa några av de nya träningsformerna yoga eller pilates. Du kan också känna efter hur det är att köra spinning, jag är dock osäker på hur svåra dina knäproblem är. Styrketräning kan du ju göra, gärna i grupp det finns på gymmen rena muskelklasser eller Body Pump. Hoppa bara över de övningar som du känner belastar knät för hårt. /Petra

Fia säger: Vad rekomenderar du att man skall lägga på i vikter om man vill bygga synliga muskler på axlar och armar på ett gym? Jag är 160 cm och väger 60 kg och har tränat pump 2-3 ggr i veckan.

   Petra Thoren säger: Jag tycker du inte ska vara rädd för att köra så tungt du bara kan. Jag vet inte vad du lägger på nu, men känn dig fram, gör gärna så att du lägger på lite tyngre än normalt och kör färre repetitioner. Kör gärna ett set med sex övningar, så du knappt orkar den sjätte. Sen kan du lägga på lite lättare vikt i andra setet och köra 10-12 reps.

säger: Hej jag tränar väldigt mycket men tycker bara att jag blir större och större i tex klädstorlek och ibland har jag svårt att äta normala port för jag är så hungrig. Är ex torkad ananas dåligt att äta eller saltlakrits som jag kan äta hur ofta som helst/ Anna

   Petra Thoren säger: Om du kör mycket styrketräning och har lätt för att lägga på dig muskler så är det det du kan uppleva med att du ökar din storlek. Försök i så fall köra lite mer uthållighetsstyrka, lättare vikter och fler repetitioner. Jag föreslår att du hellre äter färsk ananas och kanske avstår din lakrits, och bara äter den en dag i veckan.

tamina säger: Hej Petra, jag tänkte bara fråga dej om jag vill gå ner 9 kg typ, och jag har börjat styrkträna. Men ska jag börja banta samtidigt för att gå ner eller?

   Petra Thoren säger: I ditt fall handlar det förstås om helheten. Ska du minska så mycket i vikt (jag utgår från att du behöver det och inte blir för smal) så handlar det om att kombinera styrketräning med konditionsträning. Kör två pass styrka och två pass konditionsträning med långa, lite långsammare pass i gärna 60 min så du får en bra förbränningsträning. Se över kosten också, du bör äta tre huvudmål och två mellanmål, men inte hamna för högt i kaloricsynpunkt. Du kan få en bra guide genom Viktklubben.

Micke säger: Kan man "överträna"? Hur ofta bör man träna om man är ovan men ändå vill se snabbt resultat?

   Petra Thoren säger: Ja, man kan absolut överträna. Och det kan hända även om man inte tränar ofta. Om man tex aldrig tränat och börjar köra flera dagar i veckan kan kroppen reagera hårt, därför ska man alltid, oavsett vilken nivå man är på, lyssna på kroppens signaler. Är man trött, sliten har hög puls bör man vila. Lagom nivå om du inte tränat förut är två-tre dagar i veckan, är du van kan du köra fem pass. Men en eller två vilodagar är gott för kroppen.

myran säger: Vilken är den bästa träningformen för att förbränna fett, om man struntar i att bygga muskler?

   Petra Thoren säger: Egentligen är formen inte så viktigt utan intensiteten och längden på passen. Om du cyklar (helst med en jämn belastning), joggar, kör roddmaskin eller åker inlines så handlar det om att ligga på 60-70 % av din maxpuls i minst 30 min men gärna längre, gärna över 60 min. Promenader före frukost är också ett bra sätt att förbränna på.

säger: Hej Petra. Jag läste i en tidning att ridning inte ger någon form av konditionsträning, eftersom det är hästen som jobbar. Men jag tycker alltid att jag är genomvarm, ibland svettig och ofta helt slut efter en ridlektion, så nån form av förbränning måpste väl ske. Eller är det bara muskelträning? För att man tränar exempelvis benmuskler rejält, det kan det inte vara nån tvekan om./Åsa

   Petra Thoren säger: Hej! Att ridning inte ger träning är ju lite felaktigt, det beror snarare på HUR man rider. Jag har själv tagit privatektioner i dressyr och blivit genomsvett och faktiskt anfådd, ju tror jag jobbade hårdare än hästen då. I sådana pass får man också en del benträning, mest insida lår. Men om man rider ut är själva träningseffekten inte så stor, där är det mer hästen som får jobba.

Nina säger: Hej Jag undrar hur jag kan träna bort min slappa mage efter att ha fött barn för 3 månader sen?

   Petra Thoren säger: Hej! Efter tre månader kan du försiktigt börja träna din mage igen men kom ihåg att musklerna och skinnet varit starkt påverkade av den där lilla bebisen så ha tålamod och pressa dig inte för hårt. Börja med enkla sit-ups, kör också gärna stabiliserande träning för bålen. Var vaksam på hur musklerna reagerar, värker det i muskelfästena så ta det lugnt. Promenader och mamma-barngympa gör att du förbränner en del och då kan du lättare komma tillbaka i form. Men låt det ta sin tid!

ica säger: Hej Petra, jag är inne i en deff period och har gått ned ca 1kg/månad och minskat i fettprocent-mätningar på armar och mage men ej ben. Styrketränar 4ggr i veckan, kondition 1 gång och regelbundna morgonpromenader. Hur ska jag göra för att få ett bättre resultat på mina ben? Striktare diet eller fler konditions pass?

   Petra Thoren säger: Du verkar göra det på ett bra sätt redan. Kanske du kan lägga in ytterligare ett konditionspass där du kör intervaller och ryck i backe. Träna gärna benen explosivt, med upphopp etc, reta de snabba muskelfibrerna lite så kanske du kan få ett annat resultat.

säger: Hej Petra. Om jag promenerar snabbt 40 minuter per dag, spelar det någon roll om jag delar upp det på 2 ggr rent förbränningsmässigt? Man har ju hört att under 30 minuters träning inte ger någon effekt, är det så? Samma sak om man joggar 15-20 minuter, är det meningslöst ur förbränningsapskten?

Lotta

   Petra Thoren säger: Ingenting är meningslöst! Varje gång du rör dig, om så två minuter, så får du fart på sitt system. Men om du vill att kroppen ska använda fett (vilket man ofta vill vid förbränningsträning) som energikälla så bör du hålla på lite längre, minst 30 min, gärna 60. Men jag tycker absolut att du ska fortsätta med dina promenader, allt du gör är bra för din kropp och din förbränning.

Mia säger: Hejsan, om man vill kombinera både kondition och styrka, vad är bäst att börja med. Jag brukar styrketräna först och cykla efteråt.

   Petra Thoren säger: Ska du köra både styrka och kondition samtidigt så är det bra att göra som du kör; styrka först, kondis sedan. Då orkar du tömma musklerna mer på din styrketräning, så fortsätt så.

Nu är chattet slut för idag, fortsätt träna alla och så hörs vi igen på chatten. Hälsn Petra