Hitta känslan med rätt sko

HÄLSA

Sko dig rätt i vår. Hälsa hjälper dig på traven. I samarbete med löpartidningen Runner´s World har vi testat och valt ut tolv av världens bästa löparskor.

För att göra det lättare för dig när du söker en sko som passar just din fot har vi delat in skorna i tre kategorier, beroende på vilken fottyp du har samt hur du sätter ner foten i marken:

1. Stabila skor

Utmärkande drag: En blandning av stötdämpning, insidesstöd och bra slitstyrka. Oftast med ett stöd på mittfoten, mellansula i två hårdheter.

Passar för: Normalviktiga löpare med normala till låga fotvalv, som behöver visst stöd för mellanfoten.

2. Stötdämpande skor

Utmärkande drag: Neutrala skor med aningen mjuka mellansulor. Byggda på halvsvängd eller svängd läst som underlättar fotens egen dämpning.

Passar för: Dig som inte överpronerar (trampar inåt med foten) och inte behöver extra stöd i mittfoten, samt för löpare med höga fotvalv.

3. Lätta träningsskor

Utmärkande drag: Oftast byggda på svängd eller halvsvängd läst, avsedda för snabbhetsträning eller tävling.

Passar för: Alla nyfrälsta joggare, som inte har problem med vikten, knäna eller fötterna. Perfekt andrasko med mycket löpglädje.

Fotnot:

Om du är osäker vilken fottyp eller löparstil du har kan du vända dig till en välsorterad sporthandlare. Med hjälp av spegellåda och löpband kan personalen se vilken sorts sko just du behöver.

Runners World's hela skotest 2004 omfattar i år 36 nya modeller, i prisklassen 800–1 700 kronor.

Hitta rätt löparsko

Här är testet av årets nyheter. Vilken kategori passar dig bäst?

Tomas Sjöman, och Runners World