Nå nya höjder med träningen

Spräng gränser med nya, tuffa motionsformer!

HÄLSA

Den som vågar variera sig blir starkare, slankare och håller träningslusten vid liv.

Många hoppar runt på samma aerobicspass år efter år, joggar samma runda eller kör samma vikter och maskiner på gymmet. De frågar sig varför de inte tappar sina extrakilon eller får större muskler, trots att de motionerar hyfsat ofta.

Anledningen är ofta densamma: utebliven variation.

– Kroppen anpassar sig efter de stimuli som man utsätter den för. Att bara träna en sak kan vara bra för den som vill bli en spjutspets inom sitt område, till exempel höjdhopp. Men för den vanliga motionären är all variation bra, bland annat för att klara av olika situationer i livet, säger Patrik Wetterqvist, personlig tränare på Wasakliniken i Stockholm.

Variation är även viktigt för den mentala och sociala delen av träningen. Det ska kännas roligt att röra på sig.

– Att bryta av är ett sätt att behålla lustkänslan och glädjen. Dessutom ledsnar man inte lika lätt om man undviker rutin- och slentrianträning.

Rädd för förändring

Framför allt kroppsbyggare har en omotiverad rädsla för att förändra sin träning, menar Patrik Wetterqvist.

– De tror att de tappar muskler om de lägger in motion i träningsprogrammet. Men om de ökar motionen kan de även öka tempot på styrkepasset, vilket gör att de indirekt får starkare muskler.

Du kan själv välja hur du vill variera träningen. Byt motionsform var tredje dag, var tredje vecka eller var tredje månad.

– Träna gärna med årstider. Spring på våren, cykla, simma, paddla och kör inlines på sommaren, cykla och löp på hösten och gå in på gymmet eller i simhallen under vintern, tipsar Patrik Wetterqvist.

Därför ska du byta träningsform ibland

Så kan du variera dig om du gillar...

…simning

…aerobics

…racketsport

…innebandy

…yoga

…styrketräning

…löpning

Hanna Blanksvärd