”Jag tränar minst en timme om dagen”

Birgitta Lidström föddes med hjärtfel. Nu tränar hon med studsmatta och hantlar.

HÄLSA

Det pep oroväckande i bröstet efter att Birgitta Lidström gått uppför en rejäl uppförsbacke.

– Min dotter frågade oroligt om jag behövde låna astma-spray. Då tänkte jag: Nu får det vara nog!

Foto: Annette Friberg
upp och hoppa! Birgitta Lidströms muskulatur är dåligt grundutrustad på grund av ett medfött hjärtfel. Men träningen gör att hon känner sig pigg och frisk.

Birgitta Lidström från Mölnlycke föddes med ett hjärtfel som satte ner hennes ork ordentligt, och det har förstås präglat hennes liv.

– Det gjorde att jag inte fick vara med på gymnastiken eller göra ansträngande saker som barn. Syresättningen av blodet var bara på 30 procent av det normala, och det hände till och med att jag svimmade om jag skrattade för mycket.

Extrakilon smög sig på

Efter tre operationer, den sista när Birgitta var 24 år, blev livet ändå ganska normalt för henne. Hon kunde börja träna lite, och födde även två barn. Sedan började det smyga sig på några extrakilon runt midjan.

– När jag bestämde mig för att gå ner blev det Viktväktarna, och jag gick ner 14 kilo. Och så började jag gå på gym. Min muskulatur är dåligt grundutrustad på grund av hjärtfelet, men en tränare sa att det aldrig är för sent, så nu tränar jag något minst en timme om dagen. Visst, jag kommer aldrig att bli någon elitidrottare, men jag känner mig så pigg och frisk.

Så gör Birgitta

Birgitta Lidström, 58, lärare, 156 cm, 53,5 kg

Kicki Blom