– Dumpa sportdrycken

Näringsexpert: Släck törsten med vanligt vatten istället

HÄLSA

Brukar du pigga upp dig med sportdryck efter ett träningspass?

Det kan du sluta med, och istället dricka vatten. Det säger i alla fall amerikanska experter, som menar att sådana drycker bara har effekt på elitidrottare.

Förra året lade amerikaner över 37 miljarder kronor på sportdrycker, som sägs ge extra energi och uthållighet. Men för de flesta människor har de inte alls den effekten, enligt en amerikansk näringsspecialist.

– Det är bara ett försäljningstrick. Det är klart att det lockar att dricka samma saker som olympier gör. Men har du gjort ett pass på löpbandet så borde du hålla dig till vanligt vatten, säger Keith-Thomas Ayoob, näringsspecialist vid Albert Einstein College of Medicine i New York, till ABC News.

Natriumbrist vanligt

En ny studie, publicerad i New England Journal of Medicine, visar att många elitidrottare lider av hyponatremi, vilket betyder att de har för lite natrium i blodet. Orsaken är att de dricker för mycket vatten. Och eftersom sportdryckerna innehåller bland annat natrium, är de nyttiga för dem som tränar på elitnivå.

Vanliga motionärer, däremot, får i sig vad de behöver ändå, säger Ayoob.

– Det är det vi har mat till.

Andra läkare är tveksamma till de kalorier och sockret som finns i sportdryckerna.

– De är ett sätt att sälja läsk till en hälsomedveten grupp konsumenter, säger David Katz, läkare och näringsexpert vid Yale University School of Medicine.

Dryck för aktiva

Men producenterna av sportdryckerna håller förstås inte med. De menar att deras produkter är nyttiga och säkra för alla typer av människor.

– Gatorade innhåller färre kalorier än både läsk och mjölk, säger Craig Horswil, forskare vid Gatorade Sports Science Institute, till ABC News.

Han understryker att sportdryckerna är gjorda för människor som faktiskt rör på sig, och att det är upp till varje enskild konsument att ta ansvar för hur mycket sportdryck de dricker.

Anna Andersson