Sötsuget triggas av stress

Landslagets kostrådgivare: Den söta smaken blir en form av uppmuntran

HÄLSA

Nutritionisten Marie Broholmer jobbar som kostrådgivare åt bland annat flera svenska landslag och är en av författarna till boken ”Ät bäst!”

"Ett tvångsmässigt sug kan ha flera orsaker. Oftast beror det på att man inte fått i sig tillräckligt till lunch eller glömt ta mellanmål på eftermiddagen. Blodsockret sjunker, många blir extremt sötsugna. Man överkompenserar hungern med ett energirikt godismål.

Stress är en annan förklaring. Stresshormonerna är högre på kvällen än morgonen och utlöser ett sötsug. Långvarigt stresspåslag kan orsaka tvångsmässiga beteenden som håller ångesten borta för stunden. Den söta, goda smaken blir en form av uppmuntran, som aktiverar hjärnans belöningssystem.

Sötsakerna löser förvisso inga stressproblem, men de minskar obehaget för stunden. Vi upplever att vi mår bra, eller litet bättre.

Egentligen lever vi bara ut en för oss däggdjur fullt naturlig lust, som hänger ihop med genetiska smakpreferenser. Godis är gott, annars skulle det inte kallas för godis.

Vad som är skillnaden mellan last och lust ligger väl mest i betraktarens ögon, det vill säga om du får dåligt samvete eller inte.

Är du lagom fysiskt aktiv har du också bra förutsättningar att klara av "skräpmat" som öl, vin, godis, choklad, chips med mera. I bästa fall blir det bara ett extra energitillskott för dig."

Marie Broholmer har skrivit boken "Ät bäst!" tillsammans Per karlsson och Tommy Leijding ( Sisu Idrottsböcker).

Tomas Sjöman