Paolo Roberto: Träna en kvart – det räcker!

HÄLSA

En kvart om dagen räcker för att kroppen ska få en makeover. Det säger Paolo Roberto. För Kropp & Hälsa visar han de tio mest effektiva träningsövningarna.

Paolo Roberto har varit proffsboxare, skådespelare, politiker och programledare. I höstas debuterade han som författare, med kokboken ”Mina fastrars mat”.

Nu ger han ut ”Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto”, en bok matad med ett 40-tal övningar som ska hjälpa läsaren att bli vältrimmad.

Vägrar bli tjock

– När jag lade av med proffsboxningen för tre år sedan blev träningen mindre naturlig. Tidigare var den mitt jobb. Nu hade jag egna företag att sköta och knappt någon fritid.

– En kväll när jag låg i soffan och kollade på tv gjorde jag en mindre angenäm upptäckt: en bilring runt midjan! Det blev startskottet på mitt nya liv. Jag vägrar att bli tjock. Dels av hälsoskäl, dels för att jag är fåfäng, säger han.

Ont om tid

I dag är Paolo gift och har två små barn. Tiden är knapp. Att hinna gå på gym mellan dagislämning, jobb, hämtning och nattning är svårt.

Men han har hittat en metod som gör det möjligt att kombinera pappaliv och rutor på magen.

Precis som 50- och 60-talens friskvårdsprofil Arne Tammer menar han att 15 minuter fritid per dag är allt som krävs.

– Man hinner mer än man tror på en kvart. Jag gör åtta, tio övningar på golvet hemma. Kör tre hårda set på varje, med 30 sekunders vila emellan.

Men är det verkligen det enda du gör för att se så välmående ut? Behöver man inte gå utanför dörren för att komma i form?

– Jag försöker komma iväg till boxningsgymmet en gång i veckan också, men det är inte alltid som jag hinner. Ändå är jag en match för de som är där jämt. Tack vare mina kvartar och någon löprunda då och då. n

"Armhävningar funkar bra framför tv:n"

Här är Paolos tre bästa luckor i vardagen som kan utnyttjas till 15 minuters-träning.

Morgnarna: ”Att träna på morgonen har flera fördelar, dels har du det gjort, dels tjänar du på att få i gång förbränningen så tidigt som möjligt. Jag brukar göra mina övningar före frukost. Nöjer mig med en kopp kaffe innan jag börjar.”

Under lunchen: ”Gå ut i friska luften i stället för att sitta på kontoret och häcka, du behöver ljuset. Om du inte hinner eller har möjlighet att duscha, ta en promenad i stället för att göra övningar. Rörelse får dig att orka jobba längre.”

Framför tv-nyheterna: ”Armhävningar funkar bra framför tv:n, stretchövningar också. Egentligen vill jag se nyheterna i lugn och ro, men tiden räcker oftast inte till. Då får det bli en kombo.”

Driver tre företag

Namn: Paolo Roberto.

Ålder: 38 år.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Familj: Hustrun Lena, 34, och barnen Enzo, 3, och Elisa, 9 månader.

Yrke: Författare, programledare och före detta proffsboxare. Driver tre företag, varav ett arrangerar kickboxningsturneringar.

Aktuell: Med träningsboken ”Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto”, som kommer ut den 3 januari.

ARTIKELN HANDLAR OM