”Bikinikropp – here I come”

Foto: stefan mattson
Aftonbladets reporter Hanna Radtke testar Power Plate – som hyllas av både Madonna och Courtney Cox.
HÄLSA

Är du inte heller redo för beach 2010? Lugn, det finns sätt att supersnabbt tona kroppen och få synliga muskler. Söndags reporter Hanna Radtke har testat Hollywoodstjärnornas ”quick fix”: Power plate.

Det är mitten på juni och snart, mycket snart, är det dags för semesterresan till Los Angeles. Milslånga sandstränder och välsvarvade blondiner i röda livräddarbaddräkter – det kommer att vara min konkurrens i sommar. Okej, alla andra kanske inte kommer att se ut som Pamela Anderson under min strandvistelse, men jag vill verkligen kunna dra på bikinin och känna mig i toppform. Vilket jag sannerligen inte gör så här tre veckor före avresedatum. Vad göra?

Madonna är frälst

Via en artikel om Madonna får jag nys om Power Plate. Superstjärnan reser ingenstans utan detta träningsredskap. Dessutom hyllade Courtney Cox tränare maskinen på ”Good Morning America” nyligen. Ett pass på 20 minuter, tre gånger i veckan, ska räcka för superkroppen. Kan en vibrerande maskin verkligen effektivisera resultatet så mycket? Tydligen, enligt kändisarna.

Svetten rinner ner i ögonen

Med hälften skepticism hälften hoppfullhet går jag på mitt livs första Power plate-pass. Min instruktör Wiley Cossitt Lundqvist guidar mig genom de klassiska övningarna: utfall, dips, magövning, plankan och knäböj. Samtidigt som jag kör sega repetitioner vibrerar maskinen under mig. Svetten rinner ner i ögonen efter några minuter. De sista övningarna gör jag med hopbitna tänder och darrande ben.

– Det här är mikroträning med maximal effekt. Plattan vibrerar i olika riktningar vilket gör att dina muskler måste parera för att hålla balansen, förklarar Wiley medan hon rättar till min position.

Viktigt att stå rätt

Det är viktigt att stå rätt på plattan. Det är också anledningen till varför alla som kör Power plate måste träna med en instruktör inledningsvis. När man väl har lärt sig är det okej att köra själv.

Vi avslutar med lite massage på plattan. Jag känner mig helt genomarbetad. Men inte på det där ”blodsmak i munnen”-sättet som man kan få efter en timme i gymmet. Snarare på ett mer förfinat sätt. Och så snabbt det gick! Bara halva lunchtimmen har passerat.

En vecka och fyra 20-minuterspass senare är jag hooked. Ta mig tusan om jag inte kan se begynnande muskler på armarna. Eller i alla fall känns det så. Var hälsad semester, milslånga stränder och bikinisäsong. Jag är (snart) redo!

FAKTA

Fördelar & nackdelar

Effektivt. Att hinna med en rejäl genomkörare i gymmet på 20 minuter är lysande för en stressad själ. Tycker också om att Power platen tränar andra muskler än vad jag är van vid. Och att det verkligen funkar. Jag sa ”välkommen hit” till ett par biceps i morse.

Att man måste träna med en instruktör de första gångerna, vilket kan vara rejält kostsamt. Dessutom kan det vara långt till närmsta gym som har Power plate på schemat.

Plankan

Bra för: Mage, bål och rygg.

Så gör du: Placera armbågarna på plattan. Kroppstyngden ska vila på armar och tår. Ryggen ska utgöra en rak linje. Håll positionen så länge du orkar och tänk på att inte låta höfterna sjunka ner.

Tuffare variant av samma position: Plankan med fötterna på boll.

Så gör du: Utgå ifrån plankan, men lägg upp fötterna på en pilatesboll. Lyft vänster ben och peka med tårna. Håll balansen. Växla till det andra benet och gör lika många repetitioner.

Dips

Bra för: Triceps, axlar och bröst.

Så gör du: Sitt med rumpan nära plattan. Hälarna i golvet om du vill ha det lättare, raka ben om du vill ha det tuffare. Böj armarna tills baken snuddar vid golvet. Sträck och upprepa.

V-form

Bra för: Magen! Så gör du: Sätt dig med rumpan på plattan och forma kroppen till ett V. Benen, fötterna och överkroppen i luften och armarna längs med sidorna. Sträck ut sakta och kontrollerat och bilda ett U med kroppen i stället. Upprepa.

Utfall

Bra för: Rumpa och lår.

Så gör du: Ta ett stort kliv bakåt och lyft hälen. Ställ den främre foten på plattan och böj benet i 90 graders vinkel. Sträck ut benen. Och böj igen. Upprepa och tappa inte hållningen.

Knäböj på tårna

Bra för: Rumpa och lår.

Så gör du:

Böj benen i nästan 90 graders vinkel och vila händerna på handtagen om du vill. Testa sedan att släppa händerna och även böja benen då du står på tårna.

Sidoplanka

Bra för: Mage, bål och rygg.

Så gör du: Tänk plankan, fast på sidan. Här måste du högt upp med höften och tänk på att räta ut axlarna. Sträck gärna upp en hand i luften så att armarna bildar en rak linje. Håll så länge du orkar.

Instruktören: ’’Du tränar muskelstyrka, balans och stabilitet’’

Wiley Cossitt Lundqvist

1. Vad är Power Plate?

– Den här träningstekniken utvecklades på 70-talet för att hjälpa kosmonauter att snabbare få tillbaka sin muskelstyrka efter tiden i rymden. Maskinen vibrerar i tre olika riktningar vilket gör att musklerna hela tiden måste parera för att hålla balansen. På så sätt är träningen mer effektiv än om du skulle göra positionen på en vanlig matta.

2. Hur tränas kroppen under passet?

– Du tränar muskelstyrka, balans och stabilitet.

3. Är metoden för alla?

– Vi rekommenderar det inte om du är gravid. Annars är Power Plate för alla! Kanske särskilt för de som vill komma i form efter en graviditet och förlossning, eftersom man tränar de små musklerna som är svåra att komma åt med annan träning. Om du är osäker rådfråga en läkare.

4. Vad ska jag tänka på inför ett pass?

– Drick mycket vatten, före, under och efter träningen. Det är superviktigt, annars kan du få rejält ont i huvudet.

5. Jag vill börja träna, hur går jag till väga?

– Gå in på hemsidan www.powerplate.com där hittar du en lista på tärningscenter som har Power Plate i Sverige. Gå gärna med i ett gym som har gruppträning på plattan, det är roligare att köra ihop!