Lätta vikter lika bra för musklerna

Foto: thinkstock
HÄLSA

Tror du att tunga vikter och få repetitioner är det bästa för dig som vill bygga muskler? Enligt ny forskning sliter du i så fall i onödan. Även lättare vikter fungerar – hemligheten är att trötta ut musklerna.

Forskare vid McMaster University i Kanda har funnit att det är lika effektivt att lyfta lättare vikter under längre tid för att bygga muskler. Tricket är att köra på till du känner att muskeltröttheten sätter in, skriver Daily mail.

– I stället för att frusta och kämpa med tunga vikter, kan du träna med lättare vikter men du måste lyfta dem till du inte orkar mer, säger professor Stuart Phillips.

Muskeltröttheten viktigast

I studien fick personerna lyfta tyngre vikter som låg på 90 procent av vad de orkade och lättare vikter som låg på 30 procent av max. Testpersonerna kunde lyfta de tyngre vikterna mellan fem till tio gånger innan tröttheten slog till och minst 24 gånger med de lättare vikterna. Forskarna menar att det inte är hur tungt man lyfter, utan muskeltröttheten, som är det väsentliga för att bygga muskler.

– Vi är förväntansfulla över att se vart det här kommer att leda, säger professor Stuart Phillips.

Han menar att resultatet kan få stor betydelse för människor med svagare muskler så som äldre människor, cancerpatienter, eller de som behöver återhämta sig från skador.

Hälsofördelar

Men resultatet går inte hem hos alla. Nick Hudson, manager på gymmet Virgin Active, säger till Daily mail att det är möjligt att få lite muskler med lättare vikter och fler repetitioner, men att det motsatta behövs för bästa resultat.

– Om vi talar om andra hälso- och fitnessfördelar finns det mängder av bra anledningar till att inte lyfta så tungt, men inte när det handlar om muskelbyggning.

ARTIKELN HANDLAR OM