Är du drabbad av nya smärtsamma folksjukdomarna?

Musarm och smstumme blir allt vanligare – flera miljoner svenskar drabbade

HÄLSA

Allt fler svenskar arbetar på kontor – och sitter framför datorn och knappar på mobilen hela dagarna.

Det har lett till att nya former av förslitningsskador, som musarm och sms-tumme, blir allt vanligare.

Foto: thinkstock

De nya förslitningsskadorna uppkommer främst i nacke, armar, handleder och fingrar. Orsaken är ofta monotont arbete framför datorn – eller knappande på mobilen.

I dag kan så många som varannan svensk dataanvändare lida av musarm och många av de som använder sina telefoner mycket drabbas av så kallad sms-tumme.

– Musarm och sms-tumme är överbelastningsskador som kommer av att man använder väldigt små muskelfibrer väldigt mycket, säger Matilda Hellman som är sjukgymnast på Örestadskliniken i Malmö.

Konstiga rörelser

Människans kropp har i princip inte förändrats på 10 000 år – men det har vår livsstil. Från att ha vandrat flera mil om dagen och använt vår kropp på ett varierat sätt sitter vi nu ofta i samma ställning och använder samma små muskelfibrer länge.

– Kroppen är gjord för att klara de små rörelserna – men inte så extremt mycket som nu, säger Matilda Hellman.

Många unga drabbas

Musarm är en skada som varit känd länge, men sms-tumme ett ganska nytt fenomen. Och medan musarm är en skada som uppkommer efter att man arbetat länge, kanske flera år, med dator och mus verkar sms-tumme uppkomma fortare.

– Det har inte alls funnits förut men är nu ett växande problem. Det är speciellt unga som drabbas, med tanke på att det är så många unga som sitter mycket stilla i dag. De sms:ar mycket, men spelar också tv-spel vilket innebär väldigt små rörelse med specifika muskler under lång tid.

Finns sätt att lindra

Att undvika de nya folksjukdomarna kan vara svårt – datorn är ett arbetsredskap och att avstå från sms är besvärligt i dagens samhälle. Men det finns sätt att lindra belastningen på nacke, axlar, armar och fingrar.

– Mycket av smärtan beror på stress och spänning. Att man inte tar korta pauser. Många är svaga mellan skuldrorna och har dålig hållning, vilket förvärrar. Tips är att ta pauser, mjuka upp, slappna av ett tag och göra något annat, tipsar Matilda Hellman.

Så undviker du att få skador av ditt sms:ande

ARTIKELN HANDLAR OM