Slipp spänningshuvudvärken

– här är experternas bästa tips

HÄLSA

De flesta har någon gång känt av spänningshuvudvärk.

Den dova, tryckande huvudvärken som kommer krypande framåt eftermiddagen på jobbet – eller just när man behöver vara som mest skärpt i en pressad situation.

Vi kollade med tre experter – hur slipper man smärtan?

Foto: colourbox

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Den drabbar oftare kvinnor än män och känns som en dov, molande eller tryckande värk på båda sidor av huvudet.

Spänningshuvudvärk uppkommer av muskelspänningar, stress och trötthet och kan, trots att den är ofarlig, vara nog så irriterande.

Vi kollade med tre experter vad man kan göra när smärtan sätter in.

Carina Widlund, läkare, specialist allmänmedicin:

– För att lindra värken är det bästa att försöka slappna av och ta det lugnt. Att ta en Alvedon eller Ipren brukar också ha bra effekt för att bli av med smärtan direkt, men det är inte bra att stoppa i sig medicin för ofta.

– Att man drabbas av spänningshuvudvärk är en varningssignal att man inte får ihop det i tillvaron och att man går på i för högt tempo. Det är viktigt att gå till roten med varför du har drabbats, och försöka göra något åt det. Att sova ordentligt, motionera regelbundet och vara försiktig med alkohol kan hjälpa.

– Om du har långvariga problem och ofta återkommande spänningshuvudvärk så brukar vi rekommendera sjukgymnastik.

Kathryn Josephson, legitimerad sjukgymnast, OMT-utbildad, mindfulnessintruktör:

– Det kan hjälpa att till exempel gå i från datorn, lägga sig på golvet och andas djupt eller att räta på sig ordentligt och göra ett litet rörelseprogram som är riktat mot axlar och huvud.

– När man som sjukgymnast ska behandla någon som lider av spänningshuvudvärk tittar man på hela livssituationen och kartlägger den, sedan tittar man på hållningen och på kroppen i olika positioner. Ergonomi är viktigt.

– För att bli av med problemen krävs beteendeförändringar både fysiskt och mentalt. Det handlar om livskvaliteten, att man har det jobbigt på arbetet eller hemma kan leda till att man får ont i huvudet. Vissa människor kan behöva gå i terapi.

Gerd Lekman, zonterapeut och lärare i zonterapi på Axelssons gymnastiska institut:

– Stortån står för nacken och baksidan av huvudet så att massera och stretcha den kan hjälpa. Jag gav det tipset till en kvinna för över 20 år sedan, och hon säger att hon sedan dess aldrig behövt använda värktabletter mot huvudvärk igen.

– Huvudvärk kommer ofta från de inre organen, magen och tarmarna. Att äta långsamt, tugga väl och undvika mjölkprodukter och vitt socker kan hjälpa långsiktigt.

– Vila när du kan. Ta pauser, koppla bort, och se till att ha ett streck i almanackan ibland.

ARTIKELN HANDLAR OM