Hallux valgus – när smärtan blir för stor

1 av 2
Annika Devert, 45, har haft problem med båda sina fötter.
HÄLSA

Att leva med Hallux valgus innebär inte bara ett begränsat skoval. För Annika Devert, 45, blev smärtan outhärdlig.

– Jag kunde inte ha på mig skor alls till slut.

Redan för femton år sedan började Annika Devert, 45, få ont i sin högra fot men det var inte förrän flera år senare som hon förstod att det var Hallux valgus, alltså snedställd tå.

I dag funderar hon på när hon ska operera den andra foten.

År innan det blev akut

Eftersom smärtan från början bara kom när hon hade nya skor tänkte hon inte så mycket på det, men med tiden blev det värre. När en jobbarkompis opererade bort sin Hallux valgus insåg Annika att det nog var det hon hade. Men ytterligare några år gick innan det blev akut.

– Till slut svullnade foten och blev inflammerad och på höstar och vintrar var det värst eftersom man har så tunga skor då. Dessutom förstörde jag ju alla skor eftersom knölen på foten töjde ut dem, säger Annika.

Tid för operation

När hon väl gick till läkaren var det inget att snacka om. Ganska fort fick hon en tid för operation och den genomfördes med lokalbedövning. Läkaren slipade ner knölen och sågade av benet i tån och satte tillbaka den i sitt ursprungliga läge.

– Det gick bra. Jag kände ju att han höll på i foten. Det värsta var att jag hörde hur han sågade i mitt ben, det var otäckt, ler Annika och skakar på axlarna av obehag.

Med foten i bandage blev hon hämtad vid sjukhuset, att köra bil var inte att tänka på. Senare på dagen när bedövningen släppte fick hon fruktansvärt ont.

– De där värktabletterna jag fick tog jag direkt, det gjorde så jäkla ont. I ungefär ett dygn var det så innan det började släppa, berättar Annika.

Sjukskriven i veckor

I ett par veckor var hon sjukskriven och gick med strumpa med häl så att hon kunde gå över huvud taget. Operationen gjordes i maj, vilket gjorde rehabiliteringen enklare eftersom hon kunde gå med lätta skor när hon väl kunde börja gå med skor. Men helt återställd var hon inte förrän till hösten samma år. I dag kan hon använda vilka skor som helst och har inte ont längre.

Men nu har andra foten börjat spöka.

– Ja, jag måste operera den också, det är bara frågan om när. Eftersom det är en ganska lång konvalescens så måste jag försöka få in det i planeringen på något sätt, säger Annika.

FAKTA

Hallux valgus:

Hallux valgus är en snedställning av stor. Om i stortån ligger snett, trycks tån mot de övriga tårna, medan den del av tåbenet som sitter närmast i stället trycks utåt. Åkomman är vanlig bland dansare.

Hallux valgus orsakas av en kombination av faktorer, där skoval och ärftlighet är viktiga riskfaktorer. En trång sko kan bidra till att det efter hand gör mer ont i foten, i samband med att stortån ställs inåt och det bildas en bula på ledens utsida. Den vanligaste behandlingen består av att undvika trånga och högklackade skor. Operation kan vara ett alternativ för personer som har svårt att gå i vanliga skor. Via ett 6–8 cm långt hudsnitt avlägsnas benpålagringen i själva knölen vid sidan av tån. Efter detta sågas benet av så att tån kan rätas upp. Ibland fixeras detta med ett stift eller en skruv som inte behöver tas bort efteråt.

Man kan avhjälpa sitt onda om man gör fotövningar eller använder mjuka och breda skor. När man köper nya skor kan man gå till skomakaren och lästa ut dem. Om man har trampat ner det främre fotvalvet (under främre trampdynan) kan man lägga in en extrasula, en pelott, som stöd. Man kan också få medicin om man har inflammationer i foten.

Källa: wikipedia.se, länssjukhuset i Halland, www.orthopaed.se

Jessika Devert