Passionerad kärlek lindrar smärta

HÄLSA

Intensiv förälskelse kan ge lika bra smärtlindring som vissa droger. Det har amerikanska forskare på Stanford University kunnat se när de studerat vad som händer i hjärnan hos nykära.

Foto: thinkstock

Forskarna lät bland annat 15 nyförälskade personer titta på bilder av den person de fallit för. Ganska snart upptäckte de att det inte bara är humöret som påverkas av de starka känslorna. Belöningssystemet i hjärnan har även betydelse för hur vi uppfattar smärta. När testpersonerna hade bilden av sin kära att koncentrera sig på och samtidigt utsattes för smärta fick de en betydligt högre smärttröskel än då de inte hade bilden framför sig.

Samma delar

– Det visade sig att de delar i hjärnan som aktiverades av intensiva kärleksupplevelser är samma delar som ger smärtlindring när man tar en drog, säger Arthur Aron, professor i psykologi och en av författarna till studien i en nätintervju med SVT:s vetenskapsnyheter.

Även om forskarna inte är riktigt redo att uppmana folk med kronisk värk att slänga sina värktabletter och ersätta dem med en häftig kärleksaffär menar de att upptäckten ger ny insikt om hur smärtlindring fungerar. Det kan förhoppningsvis leda till att man hittar nya sätt att komma åt svår kronisk smärta.

ARTIKELN HANDLAR OM