10 sätt att mota migrän i grind

– utan att peta i dig piller

HÄLSA

Trött på att knapra piller varje gång du får ett migränanfall? Det finns sätt att förebygga migränen – här är tipsen som kan lindra.

Foto: colourbox

Intensiv migrän är en outhärdlig kronisk huvudvärk som till och från drabbar 100 000-tals svenskar. Uppåt 17 procent av alla kvinnor och 10 procent av männen lider av den pulserande smärtan som kan hålla i sig flera dygn. Många vet inte var de ska ta vägen när ett anfall är på gång. Även om det finns en rad effektiva mediciner hjälper de inte alla och de kan inte förhindra nya anfall. Det kan däremot små förändringar i din vardag.

Nättidningen MailOnline ger här tips på hur du kan glesa ut eller åtminstone lindra anfallen.

1. Undvik dina triggers

För dagbok några veckor för att se om du hittar något mönster. Går det att se ett samband mellan sådant du ätit eller gjort strax före anfallen, något som kan ha triggat igång dem. Vanliga triggers är stress, smärta i huvud eller nacke, för mycket styrketräning, ändade sovvanor, tandvärk och rökning. Nikotinet tros krympa hjärnans blodkärl.

2. Många mellanmål

För lågt blodsocker är en vanlig orsak till migrän. Därför bör du äta med jämna mellanrum och vara noggrann med frukosten. Det bör aldrig gå mer än 12 timmar utan mat. Undvik mat med högt glykemiskt index som vitt bröd, sötsaker och söta drycker.

3. Håll koll på koffeinet

För mycket koffein triggar lätt igång ett anfall. Försök byta till koffeinfri dryck eller hålla dig under 300 milligram per dag, cirka 3 koppar vanligt kaffe.

4. Se upp för tillsatser

Många drabbade har visat sig vara känsliga för livsmedelstillsatser som glutamat, arpartam, tartrazine, sulfit och natriumbensoat.

5. Tugga ingefära

Att tugga på en rå ingefärsrot kan lindra illamående och de matsmältningsproblem som ofta följer med ett anfall. Ingefära tycks även motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl vilket skulle kunna förhindra nya anfall.

6. Boosta lyckoämnen

Studier har visat att de som drabbas av migrän ofta har låga nivåer av signalsubstansen serotonin. Äter du proteinrik mat som kyckling, ägg, mjölkprodukter, bananer, bönor, havre, ris, fullkorn, nötter och frön tror en del att du kan höja serotoninnivån.

7. Drick vatten

Uttorkning är en vanlig trigger. Vävnaderna som omsluter hjärnan består i huvudsak av vatten. Minskar tillgången på vatten krymper de vilket leder till irritation och värk. Du behöver 1-2 liter vatten per dag för att slippa svåra, utdragna och täta anfall.

8. Bönor, blad och bifftomater

Magnesiumrik mat ska vara bra. För lite magnesium i kroppen tros hämma blodflödet och sänka blodsockret vilket kan trigga igång en migränattack. All sallad med färska gröna blad, tomatpure, nötter, frön, fullkorn, bönor, ärtor, potatis, havre och jäst innehåller alla magnesium.

9. Testa yoga

Yoga gör dig lugn, motverkar stress och kan få värk att släppa. Vissa ställningar är särskilt bra om du är stel i nacke och skuldror.

10 UNDVIK STRESS...

ARTIKELN HANDLAR OM