Lättskött och läcker – här är årets finaste pelargon

Vinnare bland 1 000 olika sorter

ROSA SKÖNHET Tango Deep Rose With Eye är årets pelargon.
ROSA SKÖNHET Tango Deep Rose With Eye är årets pelargon.

Årets pelargon är en riktigt lättskött tuffing. Vacker, härdig och snäll.

– Den här sorten passar även att ha utomhus, säger blomsterkreatören Gunna Kaj.

Nu när årets Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan ställts in på grund av corona-läget, korades Årets Pelargon 2020 i ställer via en livesändning på Facebook.

Vinnaren blev den intensivt rosa skönheten Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye – en skönhet som valts främst för sin unika blomma där ögat är vitt med skira rosa strimmor.

– Hela grejen med att utse årets pelargon är att visa upp mångfalden av pelargoner. Vi har ju faktiskt över 1000 olika sorter, säger Linda Schilén, trädgårdsmästare.

Till skillnad från andra sorter, är Tango-pelargonen extremt tålig. Den tål både regn, vind och sol och kan med fördel planteras utomhus när temperaturen håller sig kring 10–12 grader.

– Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar, säger Gunnar Kaj som under året gjort många blomsterutställningar både i Sverige och utomlands.

Självklart kan man också ha Tango på fönsterbrädan eller i en samplantering med andra sommarblommor. Den kräver dock gott om plats – inga pelargoner gillar att trängas.

En ljus härlig plats med sol minst halva dagen är perfekta förutsättningar för Tango Deep Rose With Eye. Och det finns en ganska enkel regel som gäller pelargoner överlag: Du kan inte torka ihjäl den – du kan däremot dränka den med för mycket vatten.

Juryns motivering:

Årets utvalda pelargon är en veritabel färgexplosion. Titta på djupet – med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tre-dimensionellt formspråk från det vitaste till det djupaste och mustigaste mörkrosa. På fönsterbräda eller i balkonglåda – lika passande för denna allväderspelargon.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN