Din säng är smutsigare än schimpansens

Dags att byta lakan så du får lika ren säng som schimpansen.
Dags att byta lakan så du får lika ren säng som schimpansen.

Schimpanser är bland annat kända för att kasta bajs omkring sig, inte så trevligt kanske. Men en ny studie visar att deras sovplatser är betydligt renare än våra egna sängar.

Tror du att du kryper ner mellan fräscha lakan? Nåja, mer än en tredjedel av bakterierna som finns i sängen kommer från våra egna kroppar, vare sig det är hud, orala eller fekalier. Din kudde kan till en tredjedel bestå av död hud, damm och avföring. Ett täcke kan innehålla cirka 20 000 kvalster.

En grupp forskare på North Carolina state university bestämde sig för att undersöka hur miljön i schimpansernas sovplatser såg ut jämfört med människors sängar. De är ändå några av våra närmaste evolutionära släktingar. Det intressanta var hur en naturlig miljö stod sig i jämförelse med den som konstruerats i hemmiljön. Prover samlades in från 41 schimpanser i Tanzania och det visade sig att de innehöll betydligt färre kroppsbakterier än en säng i det genomsnittliga mänskliga hushållet.

– Vi hittade nästan ingen av dessa mikrober i schimpansernas sängar, vilket var lite överraskande, säger doktorand Megan Thoemmes, som är ansvarig för projektet till The Guardian.

Inte ens när forskarna letade efter loppor, löss och fästingar i 15 av bäddarna gjordes några större fynd.

– Vi hittade bara fyra ektoparasiter, säger Megan Thoemmes till The Guardian. Och det var alltså fyra enskilda exemplar, inte fyra olika arter.

Nu kanske det inte är så märkligt att schimpansernas sängar är så mycket renare än våra, de bygger ju faktiskt en ny säng av grenar varje kväll. Så sätt igång och bygg en ny säng, eller byt åtminstone lakan och tvätta kudden och täcket. Sov så gott.

Källa: The Guardian, North Carolina State University

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE