Jörgens avancerade Halloweenpumpor gör succé

Ett av Jörgens fritidsintressen är att karva pumpor – och han är riktigt grym på det. Halloweenpumpor som dessa har du nog aldrig sett.

– Jag känner att det är en kul grej, berättar Jörgen.

40-årige Jörgen bor i Stockholm och jobbar som designer på ett teknikföretag. På fritiden ägnar han sig åt sin mer konstnärliga hobby.

Han karvar och formar pumpor i helt otroliga och väldigt verklighetstrogna former.

Intresset för pumpor väcktes i fjol när Jörgen såg att en krog i närheten där han bor skulle hålla i en tävling för halloweenpumpor.

– Jag hade sett bilder från USA från ett företag som höll på med det på lite mer avancerade pumpor. Jag tyckte att det verkade kul och kände att det gav mig en anledning att prova på det, berättar Jörgen.

Han provade på lite olika pumpor hemma innan han var med i tävlingen och nu inför årets Halloween är det dags igen.

– Jag känner att det är en kul grej och ett roligt sammanhang att få vara i, säger han.

Troll, häxor och skurkar

Jörgen brukar oftast försöka avbilda troll, häxor och skurkar som redan finns genom att skissa på dem. Tidsåtgången för varje pumpa skiljer sig åt beroende på vilket ansikte han ska göra men han brukar i genomsnitt lägga ned ungefär en, två timmar på att skissa eller tänka ut vad han ska forma.

Det som gör att pumporna ser så verklighetstrogna ut är den tid Jörgen lägger ner på att tänka ut och forma figurernas ansiktsuttryck.

– Jag kan ha bestämt mig för en figur och sen så tittar jag mig själv i spegeln för att se ”hur blir vecken i ansiktet av att göra den här rejäla grimasen?” och så testar jag mig fram, säger Jörgen.

Han gör oftast troll och skurkar men försöker bredda sig. Hans senaste verk är Cruella De Vil, ett ”grismonster” och han jobbar just nu på en Ursula från Lilla Sjöjungfrun.

– Jag tänkte att jag hade gjort lite pumpor på läskiga figurer som är gubbar så jag tänkte göra lite läskiga tanter också.

Ställs ut under Halloween

Jörgen berättar att han alltid haft en konstnärlig sida. När han var liten älskade han att bygga snöfigurer och har som vuxen tävlat i en del snöskulpturtävlingar och skulpterat is.

– Jag har alltid varit intresserad av att teckna, måla och skulptera, säger han.

Och hans skulpterande av pumpor uppskattas. Efter att personal på Gröna Lund sett hans pumpor har de hört av sig till Jörgen för att fråga om de får ställa ut dem under Halloweenveckan.

– Jag har skickat in dem nu så de finns där att se på, det känns lite kul.

Att forma figurer har han erfarenhet av sen tidigare, men att skulptera med ätbart material är relativt nytt för honom.

– Ja, det är ju lite speciellt material att arbeta med men det är inte så svårt egentligen. Det är lite som att använda en liten osthyvel och bara hyvla, skrattar han.

ANNONS

Fynda snygga tallrikar

Publisert:

LÄS VIDARE