Släck lamporna –på lördag är det dags för Earth Hour

avKarin Holmberg

Foto: Max Plunger /WWF
Vattentornet i Nacka före och under Earth Hour 2017.

Släck lamporna, tänd stearinljusen och koppla ner dina digitala apparater.
På lördag är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation.

På lördag den 24/3–2018 klockan 20:30–21:30 är det dags igen. Då infaller världens största miljömanifestation Earth Hour. Det som en gång började som en symbolhandling har nu vuxit fram till en rörelse som engagerar miljontals människor och företag över hela världen.

Under en timme, 20:30 −21:30 lokal tid, uppmanas alla att släcka ner sin belysning och gärna även stänga ner annan elektronisk utrustning.

One Planet Life

I Sverige ordnar kommuner, företag och skolor en rad aktiviteter under Earth Hour-veckan på temat One Planet Life - ett hållbart liv på vår enda planet.

– Vi har alla möjligheter att drastiskt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. Och det bästa är att det många gånger är lätt och roligt att göra en god gärning i vardagen.  Bara maten vi äter står för en tredjedel av Sveriges klimatutsläpp och vår överkonsumtion bidrar till att djur och natur tar stryk.  Vi behöver ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av - ett One Planet Life, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Lev lite mer hållbart

WWF vill genom tips inspirera människor till att börja leva lite mer hållbart. För att förenkla har de delat in tipsen i fem olika tema i fem B:n, bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken.

- Genom att gå över till förnybar energi, kraftigt minska köttkonsumtionen och matsvinnet och resa och handla mer hållbart, kan vi bidra till att leva planetsmart, säger Ola Hansén, klimatexpert på WWF i pressmeddelandet.

Släck ner lamporna

Under själva Earth Hour på lördag är det viktigaste du kan göra att släcka ner lamporna men det finns också en rad andra mysiga saker man kan hitta på för att göra lördagskvällen lite extra speciell. Varför inte laga en god vegetarisk middag, tända ljus och och kanske anordna en härlig spelkväll med goda vänner.

Fakta Earth Hour:

  • Första gången Earth Hour hölls var i Sydney i Australien den 31 mars 2007 och efter det har kampanjen vuxit lavinartat.

  • 2017 deltog miljoner människor i 7000 städer i 187 olika länder på sju kontinenter i Earth Hour.

  • 87 procent av Sveriges kommuner var med förra året och nästan halva befolkningen uppgav, enligt Sifo, att de blev inspirerade att införa nya klimatsmarta vanor i samband med Earth Hour.

  • Enligt WWFs Living Planet Report (2106) så lever mänskligheten som om vi hade 1,6 jordklot till vårt förfogande och svenskar som om vi hade 4 jordklot.

Källa: WWF

ARTIKELN HANDLAR OM