Bosse Rappnes favoriter bland höstblommorna

Hösten bjuder på en mängd fina växter

Än är inte säsongen över. Hösten bjuder på en mängd växter som passar perfekt i krukan på trappen. Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård bjuder på sina bästa tips.

I växthusen i Ulriksdals slottsträdgård fullkomligt dignar det av växter i alla färger. Alunrot, med sitt vackra bladverk, lysande silverek, kärleksört i olika färger och former och ljung. Här och var står krukor med smakfulla och ibland oväntade kombinationer som inspiration.

– Nu är hösten på ingång efter den här fantastiska sommaren, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård. Och nu vill vi gärna byta ut sommarblommorna i krukorna. Men nu på hösten blommar det inte lika rikligt utan man jobbar mer med bladformer, olika färger och växtsätt för att få en form på krukan så den känns välkomnande.

– Ljung är en gammal klassiker och det finns en enorm mängd olika varianter som klockljung och bärljung. Men den vanliga ljungen, Erica, har en tendens att bli brun och brukar inte hålla så jättelänge. Jag föredrar sorten Calluna, som är en flerårig ljung som är väldigt tork och vindtålig. Och ljung är ju en jättebra höstväxt.

Alunroten är en av Bosse Rappnes favoriter. Den finns i en uppsjö av olika färger, bladformer och bladstorlekar som gör det lätt att matcha med andra växter.

– En fantastisk växt för att ”kudda” till det lite längst ner och göra planteringen tät och fin.

Vill du ha något som lyser upp på kvällen ska du välja ett vitt inslag i krukan. Silverek eller bäcklysing syns fint i dunklet.

– Här har vi krokardblomster, kan man annat än älska den här växten? Fantastiska färger och en fantastisk blomform, säger Bosse Rappne. Och höstöga, också en blomvillig växt som blommar otroligt rikligt. Ja ni ser, möjligheterna är oändliga.

Publisert:

LÄS VIDARE