Så lyckas du med tomatodling på balkongen

Låg pallkrage på ben, längd 118 cm, 799 kr, hög pallkrage på ben, längd 78 cm, 799 kr, spaljé, höjd 114 cm, 299 kr, allt från serien Cultura, Plantagen.
Låg pallkrage på ben, längd 118 cm, 799 kr, hög pallkrage på ben, längd 78 cm, 799 kr, spaljé, höjd 114 cm, 299 kr, allt från serien Cultura, Plantagen.

Här ger tomatexperten Åke Truedsson råd om hur du lyckas med att odla tomater på balkongen.

  • Vilka för- och nackdelar ser du med att odla tomater på balkong?

– Jag ser inga nackdelar så länge man odlar busktomater och använder 20 liters svarta krukor. Mindre krukor ger en mindre skörd, det är nästan ett linjärt samband. Jag använder mig av plastkrukor, eftersom terrakotta blir alltför tungt.

  • Vanliga fallgropar på våren?

– På vårkanten måste man tänka på kylan, lägg en tidning på golvet och flytta in krukorna vid risk för frost. En annan sak är att UV-ljuset är starkare än förr, vilket gör att bladen lätt blir brända. Ställ krukorna i skuggan och vänj dem successivt. När plantan känner av att det finns UV-ljus så skickar den signaler till cellerna om att bygga upp ett skydd. Ett vanligt nybörjarfel är också att man sått för tidigt och gett för lite ljus, vilket ger långa och gängliga plantor som inte kan stå för sig själva.

  • Vad gör man då?

– Plantera ner den så att halva plantan står under jord, så brukar det ordna sig.

  • Det låter ju perfekt att odla tomater på en inglasad balkong, vad säger du om det?

– Det går bra men man måste se upp så att man inte har ihjäl plantorna. Tomater vill helst inte ha över 30 grader och absolut inte över 40. När man ser på plantan att den är hängig så har det redan gått för långt.

  • Vad odlar du för sorter i sommar?

– Jag odlar 800 sorter, jag tycker alltid att det är kul med nya sorter – hur de smakar, hur de ser ut. Tidigare hade jag ett jobb där jag reste mycket runt i världen. Då samlade jag på mig frön, speciellt i Ryssland. Där hade de odlat fram tidiga sorter som passar vårt klimat. Numera får jag fröer från kompisar i hela världen.

  • Men vi som inte har kompisar som skickar fröer – hur ska vi få tag på annorlunda sorter?

– Alla kan vara med i min tomatklubb, där man kan beställa. Titta på tomatklubben.se. Vad tycker du man ska ha på balkongen förutom tomater?

– Lite klippgrönt; persilja, gräslök. Men också gurka, sockerärtor, paprika och chili är inte dumt och funkar fint. Sen får man inte glömma blommor så att man har något fint att titta på.

  • Hur får man växterna att växa och trivas?

– Använd riktigt bra jord. Mycket jord på marknaden är dålig och är uppblandad med slamprodukter och dessutom för kväverik. Efter 6–8 veckor, lägg en skvätt gödning i varje kanna du vattnar med. Tänk också på att växter är som oss människor och gillar inte att duscha i kallt vatten. Häll upp en kanna och ställ ut den så att solen får värma upp vattnet, sen kan du vattna, då mår växterna bäst

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE