Bosse Rappne: så räddar du växterna från frostnätterna

Bosse Rappne tipsar om hur du räddar växterna undan frostdöden.
Bosse Rappne tipsar om hur du räddar växterna undan frostdöden.

En riktigt kall frostnatt och hela vårens förodlingar i växthuset kan vara bortom all räddning. Men med några enkla insatser kan du minska risken för frostdöden. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips.

Vi är många som började förodla redan i januari/februari och som nu har det trångt på fönsterbrädor och hyllor hemma. Då är det lätt hänt att odlingarna åker ut i växthuset eller i trädgården innan risken för frostnätter är helt över. Men ack så mycket man kan ångra sig när man står där bland slokande tomatplantor, bruna dahlior och stendöda gurkplantor när temperaturen glidit ner under nollstrecket.

Vad kan man då göra för att förhindra den obarmhärtiga frostdöden? Vi frågade trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård om hans bästa knep för att hålla växterna vid liv i minusgrader.

– Till att börja med så ska man naturligtvis inte ha så bråttom att ta ut växterna. Vi tjatar ihjäl oss på våra kunder att inte ställa ut känsliga växter så länge frostnätterna håller i sig, säger Bosse Rappne. Här på Ulriksdals slottsträdgård släpar vi in och ut växterna hela tiden för att rädda dem. Senaste veckan har vi burit in alla lönnar så de inte ska få frostskador, då går de ju inte att sälja.

Håll koll på väderrapporten om det frostvarnas, men lita inte för mycket på det utan gå ut själv och känna hur luften känns på kvällen, är det isande kyligt och molnfritt, ja då kan det vara dags att rusta mot frosten.

– Det som behövs i ett växthus är dels en värmekälla men också en fläkt som vispar runt luften. Har du bara ett element är risken att värmen stiger och till slut så öppnas fönsterluckorna och då blir det riktigt kallt. En vanlig kupévärmare räcker gott till ett växthus på 8–10 kvadratmeter, säger Bosse Rappne.

På många byggvaruhus finns byggfläktar i olika storlekar som också fungerar bra för att hålla värmen på en bra nivå.

– Det är vid fönstren det är kyligast, säger Bosse Rappne. Riskerar det att bli många minusgrader kan det vara bra att hänga upp bubbelplast eller en filt eller liknande så skapas det ytterligare en luftspalt som skydd mot kylan.

Står växterna utomhus så får du flytta in dem eller täcka med ett lakan eller fiberduk eller åtminstone ställa dem under tak om temperaturen sjunker. Frostnätterna kan hålla i sig ända in i juni beroende på var i landet du bor.

Basilikan är känslig mot kyla.
Basilikan är känslig mot kyla.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE