Sju smarta tips: Så håller du kläderna snygga

Ta väl hand om dina kläder så håller de länge.
Ta väl hand om dina kläder så håller de länge.

Vårda dina kläder – så håller de sig snygga och får ett långt liv.
Här är sju tips från stilexperten Lisa Rogalin som menar att vi måste lära oss att shoppa och ta hand om kläderna på ett nytt sätt.

1. Tvätta sällan

Tvätt sliter mycket på kläderna. Tänk efter en extra gång – kan du försiktigt gnugga bort fläcken i stället för att tvätta hela plagget? När du väl tvättar, vänd plaggen ut och in. ”Plaggen närmast kroppen vill vi naturligtvis tvätta, men för övriga behövs det inte på samma sätt”, säger Lisa Rogalin, stilexpert.

2. Vädra

”Det här är ett riktigt supertips, som vi glömt”. Skaffa en hängare att montera på väggen utanför huset. Häng ut använda kläder – en kort stund räcker – så blir de genast fräschare.

3. Följ tvättråden

Står det kemtvätt så är det kemtvätt som gäller.

4. Häng kläderna rätt

Skaffa bra galgar: Klädda galgar till toppar, bredare galgar till kavajer och kappor, kjol- och byxgalgar. Knäpp alltid översta knappen på skjortor. Häng luftigt.

5. Använd rätt tvättmedel

Många använder slentrianmässigt för mycket, men det gör inte tvätten renare – snarare blir det rester kvar i kläderna. Läs på och dosera rätt. Tvättar du siden i maskin är det viktigt att använda särskilt sidentvättmedel.

6. Återvinn!

Använd dina gamla kläder hemma, i garaget och trädgården. En gammal skjorta kan också bli trasor som passar bra till städning. Gamla kläder kan också lämnas till återvinning, flera stora klädkedjor tar emot plagg från alla märken. Än så länge är det en mindre del som blir till nya kläder. Men utveckling pågår.

7. Ta hand om skorna

Skor blir fuktiga och mår bäst av att få vila mellan användningarna. Se därför till att ha flera par att variera mellan. De befintliga sulorna är ofta inte anpassade för grusiga vä- gar. ”Jag brukar ta mina nya skor till skomakaren och sätta på en extra sula från start.”

ANNONS

Shopping

Publisert:

LÄS VIDARE