Bosse Rappne sätter färg på växtligheten

Av: 

Kristofer Gustafsson

Trädgård

Det händer inte mycket i krukor och trädgård just nu.
Januari är växtlighetens tråkigaste månad.
Vi ber trädgårdsmästare Bosse Rappne sätta lite färg på tillvaron.
– En snygg bukett tulpaner och azaleor, blir svaret.

Trädgårdsentusiaster har det ganska trögt just nu.

– De första veckorna på året är tråkigaste tiden för växtligheten. Först kring vecka 6 kommer ljuset, säger Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal och ställer hoppet till tulpaner och azalean.

Tulpaner i drivor

– Alla blir glada av tulpaner. Det är universiellt. Det har blivit vår favoritväxt Sverige vilket man kan förstå så här års när det är grått, trist o mörkt.

På Slottsträdgården i Ulriksdal står tusentals tulpaner på led i sina lådor. Lökar upplockade på tulpanfälten i Holland under försommaren ifjol kom till Sverige i september. De byter skepnad via kylrum, kalla och mer uppvärmda växthus innan det är dags för självplock.

Det som idag påminner om en sparrisliknande stjälk kommer om en månad ha förvandlats till en praktfull och färggrann blomma.

Svårare på hemmaplan

– Perioden, från vi tar fram tulpanerna för drivning till blomknoppen kommer fram, tar mellan 14 dagar och tre veckor. Vi gasar och bromsar med hjälp av olika temperaturer. Det är skillnad jämfört med när du har dem hemma i trädgården. Då tar det betydligt längre tid, förklarar Bosse Rappne.

En av anledningarna till det stora intresset för tulpaner är de varierande färgerna.

– Alla kan köpa tulpaner. Det spelar ingen roll hur man blandar färgerna. En bukett uppskattas av alla. Är lite annorlunda när det gäller rosor vilket jag tror är en anledning till att väldigt många män köper tulpaner, fortsätter Bosse Rappne och levererar några tips för bästa tulpanbuketten.

Fyra tips

• Behåll papper eller plast runt buketten när du ställer den i vasen under 20–30 minuter. Då hinner blommorna bli satsspända igen – annars böjer de sig lätt.

• Ge dem en ny snittyta. Gäller alla snittblommor. I snittet finns färsk växtsaft och där bildas bakterier. Tillräckligt mycket bakterier i gammalt vatten pluggar igen kanalerna där vatten och näring ska gå till blomman.

• Lökväxter ska ha kallt vatten i vasen och ganska lite. För mycket vatten innebär att de sträcker på sig, blir långa och lägger sig.

• Ställ dem svalt på natten eller när du inte är hemma.

– Så skölj av, gör ny snittyta och byt vatten varje eller varannan dag så kan du få tulpanerna att hålla länge, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

Blommar konstant

På borden intill står azaleor – i vitt, rött och rosa.

– En av de bästa växterna att glädjas åt nu i januari. Azalean har fallit lite i glömska men är otroligt vacker. En av få växter som klarar av korta vinterdagar. En växt som inte behöver så mycket ljus, utan kan stå i ett rum och blomma tacksamt och konstant under fem-sex veckor, avslutar Bosse Rappne.

En anledning att växten azalea fallit i glömska kan vara att den förr i tiden ansågs aningen jobbig att sköta då den odlades i lerkruka. För att vattna blev du tvungen att sänka krukan i vatten varje dag. Men idag odlas allting i plastkrukor och den är mycket mer lättskött

ANNONS

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Enkla knepet som ger dahlian fler blommor

ÄMNEN I ARTIKELN

Trädgård