Ombonat och elegant i rum med hög takhöjd

Av: 

Pia Mattsson

Inredning

I Joy Liljegrens lägenhet i skånska Limhamn är varenda kvadratmeter fylld med skön atmosfär. Ett litet boende som känns stort tack vare generös takhöjd och en genomtänkt inredning

Med en takhöjd på tre meter och stort ljusinsläpp känns lägenheten betydligt större än sina 54 kvm. Joy har valt att placera ”vardagsrummet” vid fönstrens närhet. Modulsoffan från Mio har piffats med kuddar från Eightmood och H&M home. De grå gardinlängderna från Jotex skiftar i olika nyanser med ljuset. Taklampa Tom Dixon, nätt puff från Dimoda. Den patinerade stegen, fyndad på loppis är inte bara ett roligt inslag, den ger också flera små avställningsytor för bl a växter och andra objekt. Väggspegeln med förgylld ram har en gång varit Joys mammas.
Med en takhöjd på tre meter och stort ljusinsläpp känns lägenheten betydligt större än sina 54 kvm. Joy har valt att placera ”vardagsrummet” vid fönstrens närhet. Modulsoffan från Mio har piffats med kuddar från Eightmood och H&M home. De grå gardinlängderna från Jotex skiftar i olika nyanser med ljuset. Taklampa Tom Dixon, nätt puff från Dimoda. Den patinerade stegen, fyndad på loppis är inte bara ett roligt inslag, den ger också flera små avställningsytor för bl a växter och andra objekt. Väggspegeln med förgylld ram har en gång varit Joys mammas.
En tvårumslägenhet med uteplats är som att bo i ett eget hus och samtidigt inte.
Matplatsen med bord i gustaviansk stil samt Ikeastolar, allt från Blocket, rund bastmatta, med genombrutet mönster från H&M home. Bordets placering i rummet ger utrymme för flera matgäster utan att det blir trångt. Väggens beigerosa färg valde Joy för att skapa en varm atmosfär, men också för att nyansen passar så bra till svarta möbler.
Det svarta brickbordet från Ikea tar ingen plats men rymmer mycket, bland annat en svart keramikkorall från Eightmoods outlet. Fåtöljen från Åhléns var från början svart men har genom åren blivit vackert solblekt. Prickig ullmata från Carpet vista. Svart sideboard från Åhléns har hängt med Joy i flera år. Ovanpå bildar olika vackra ting – allt från böcker till vaser och burkar, ett vackert blickfång. Burk med taggar från Jotex.
Kökets fasta inredning i vinkel, med släta skåpsluckor och låd - fronter i grått och med marmor på bänkskivorna, ingick i lägenhetens utrustning. Elegant, strikt och tid - löst. De vitvaxade trägolven fanns också på plats från början. Joy tycker att det är ett väl fungerande kök med gott om förvaringsut - rymmen. Hunden Sally håller med.
För att skapa en hallkänsla med avlastningsytor i den öppna planlösningen, köpte Joy rockhängare/hatthylla av Ulf Scherling på Blocket. Korg från Rusta ovanpå. Ett elementskydd med genombrutet mönster från Bauhaus gav ytterligare avlastningsytor. Ljusstake samt stenbricka från Eightmood, gul keramikvas från loppis. På golvet en äkta Apoteksflaska. På väggen, ett platsbesparande tidningsställ från Maze.
Från lägenhetens huvudrum löper en gång, från vilken man når badrummet på ena sidan, och som mynnar ut i det generösa sovrummet. Matta från Carpet vista. Svart spegel från Ikea och prylhylla ger trivsam karak
För att mjuka upp köksinredningens strikta karaktär har Joy valt att exponera keramik, terakotta, trä och växter på bänkskivorna.
Sovrummet med en ljusgrå fondvägg har identiska grå gardinlängder som i huvudrummet, vilket binder samman rummen på ett fint sätt. Sängen är bäddad med rosa linnelakan från Mio. Ovanför sängen en trälist med hängare från H&M home där bland annat en spegel från Indiska hänger.
Pasteller, mjuka former och växter ger både ett harmoniskt och levande intryck.
Sommartid används terrassen flitigt; med dörren öppen, suddas gränsen mellan ute och inne bort och känslan av ett eget hus förstärks. Terrassens hörnsoffa, skapad av Ikeas loungeset, har Joy gjort inbjudande och bekväm med hjälp av dynor och kuddar i olika färger och mönster. Mycket grönt i olika krukor samt ljuslyktor skapar extra trivsel. Hunden Sally ligger gärna och solar sig i soffan.
Joy stortrivs med sitt boende med bekvämt avstånd in till centrum och nära havet. Dottern Lily tycker också att det är mysigt att promenera utmed småbåtshamnen där mormor har sin segelbåt förtöjd.
Hemma hos Joy hittar man små vaser med blommor i varje rum.
Här har vi grannar spontana middagar ihop

Som att bo i eget hus och samtidigt inte. Joy tycker om marklägenheter av flera anledningar. Enkelheten att ta sig utomhus, huskänslan och den fina grannkontakten som uppstår när man bor ”jordat” sida vid sida.

– Ett mycket socialt boende, förtydligar hon. Man ser varandra oftare och knackar enklare på hos varandra. Här har vi grannar spontana middagar ihop.

Det var i juni 2018 som Joys flyttlass anlände till den nyproducerade tvårumslägenheten på Ön i Limhamn. Ett par månader tidigare, under en middagsbjudning, lyckades Joys bordsherre, en mäklare, få henne intresserad av den då ännu inte färdiga lägenheten. Det som lockade mest var terrassen med havsutsikt, liksom lägenhetens invändiga takhöjd på tre meter.

– Jag har alltid köpt mina olika boenden spontant och utan eftertanke och aldrig ångrat mig efteråt. Så fort jag går in i en lägenhet eller hus känner jag direkt om det är rätt för mig. Samma sak när jag tittar på en planskiss.

– Den här lägenheten köpte jag på ritningarna. Lite koll på läget hade jag då jag var här och tittade in genom fönstren under byggets gång. Men det var ritningarna som fick mig att slå till.

Så länge Joy kan minnas har hon varit intresserad av inredning. Den första riktiga kicken fick hon när hon var 13 år och familjen flyttade till hus. Joy fick inreda sitt rum från grunden – allt från väggfärger till möbler. I förväg ritade hon upp precis hur hon skulle ha det. Det skulle dock dröja flera år innan inredning blev Joys levebröd. Under tiden tog hon vägen genom modevärlden och arbetade som klädstylist och visual merchandiser under många år – Joy stylade upp modellerna inför fotograferingar.

– Min andra stora inredningskick kom i samband med att jag köpte min första lägenhet för cirka åtta år sedan, säger hon. Den skulle renoveras och precis som jag fick inreda mitt eget rum i huset, kunde jag påverka allt från golv till köksinredning i lägenheten.

En lustfylld erfarenhet som gav mersmak. Joy fick åter upp ögonen för inredning och blev likt en flyttfågel som bytte bo en gång per år. Så fort hon blev klar med en lägenhet, var det dags att sälja för att köpa ett annat boende att hänge sig åt. Och så hade det kanske kunnat fortsätta om inte en mäklare rått henne att söka till mäklarfirmans inredningsbyrå.

– Jag hade aldrig tänkt på inredning som ett yrke innan mäklaren upplyste mig om det, men jag följde hennes råd. Det har jag aldrig ångrat. Det känns inte som ett jobb, mer som en rolig hobby. Så nu behöver jag inte flytta varje år. Jag får ut min kreativitet på arbetstid.

Precis som Joys tidigare boende har lägenheten en öppen planlösning. Sovrummet är en separat enhet medan hall, vardagsrum, matplats och kök samsas på samma yta. Joy tycker inte att det är svårare att inreda i öppna planlösningar, men lite mer eftertanke krävs för att undvika ett rörigt uttryck.

– Ett knep för öppna planlösningar i en liten lägenhet är runda bord, det känns mindre klumpigt. Jag försöker också ge de öppna ytorna olika indelningar utifrån funktion.

Jag är inte slav under trender – men det är omöjligt att inte påverkas

– Mattor är bra på att förstärka ett rums olika indelningar, fortsätter hon. Här skapar mattan under köksbordet en ”ö”, mattan vid soffan och fåtöljen markerar sällskapsytan. Ett annat faktum att ta hänsyn till när man inreder är lägenhetens karaktär, enligt Joy. En sekelskiftesvåning talar ofta för sig själv och kräver sällan atmosfärskapande piff. I nyproducerade boenden får man arbeta mer med detaljer för att få till det. Den patinerade trästegen i sällskapsdelen är en sådan detalj som hon placerat där för att få in mera träkänsla.

– Många inredningsdetaljer här kommer från loppisar, secondhand och antikbutiker. Det gamla och nötta blir en fin konstrast mot det nya och moderna. Lite arbetsskadad blir man när man arbetar med inredning, konstaterar Joy med ett skratt och beskriver hur hon piffar hemma varje dag. Drömmen hade varit ett rum till att kreera i, men i nuläget väger terrass och havsutsikt tyngre än en större lägenhet.

– Jag är inte slav under trender, men det är omöjligt att inte påverkas – de kommer automatiskt med magasin och instagram, vare sig man vill eller inte, svarar hon. Ett typiskt exempel är rådande sovrumstrender. Tidigare skulle det vara överkast med kuddar ovanpå. Nu är det småskrynkliga sängkläder i linne som gäller när sovrum visas.

– Och jag är inte bättre än andra, titta bara i mitt sovrum!

ANNONS

Piffa till hemmet med ny inredning! Nu upp till 40% rabatt hos Ellos.

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Inredning med blommig romantik och pastell

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning