Nytt golv – tips och 3 trendiga stilar

Av: 

Tina Vernon

Tufft trä, färgglatt och naturnära klinker.
Tufft trä, färgglatt och naturnära klinker.

Inredning

Trä med karaktär, naturnära och färg & form är tre tydliga trender på golvfronten. Här är tipsen för dig som ska byta, måla eller bara göra en quick-fix.

Trä som tar plats

De flesta gillar ett vackert trägolv, och just nu får det gärna ta för sig och sätta stilen i rummet. Kanske satsar du på rustika, lite ojämna plankor, ett extra stort fiskbensmönster eller djupt mörkt trä som skapar tyngd. De senaste åren har även träimiterande klinkers börjat dyka upp mer och mer på marknaden, vilket erbjuder en lättskött yta som ändå ger ett varmt och ombonat intryck.

Fiskbensmönster och rustik stil ger karaktär.

Golv med karaktär. Det överdimensionerade fiskbensmönstret i golvet från Welin & co ger verkligen en särskild karaktär till rummet.

Rustik känsla. Golvet Indossati från Kährs har tydliga kvistar och sprickor som tillför en handgjord och rustik känsla.

Pampigt ekgolv.

Pampig ek. Det mörka ekgolvet Heritage från Tarkett har ett både lyxigt och naturnära uttryck.

Klinker som ser ut som trä.

Trämönstrad klinker. Det ser ut som trä men är i själva verket klinkers! Plattorna heter Chevron chic och finns bland annat hos Kakelspecialisten.

Naturnära modernism

I motsats till färgtrenden står mer naturnära influenser, med dämpad färgskala och naturmaterial. Vi ser skiffer- och kalkstensliknande klinkers liksom trägolv som känns robusta och genuina. Golvet får gärna gå i dovare toner och matta material som för tankarna till modernismens arkitektur. Trenden flörtar även med det japanska formspråket genom enkla men genuina former och ytskikt.

Matta och jordnära färger är trendigt.

Matt och jordnära. Stora klinkerplattor med matt yta och jordnära färger skapar en känsla av att vara nära naturen. De här heter Disigual och finns hos Kakelspecialisten.

Klassiskt trä. Det mörka trägolvet Affogato grande från Skånska byggvaror känns både genuint och klassiskt.

Träfibergolv. Ett alternativ till trägolv är träfibergolv av obehandlade och tunna träfiberskivor som kan behandlas efter tycke och smak. De här kommer från Bjelin.

Extra woodland från Tarkett är ett vinylgolv men med robust träkänsla. Tåligt
och stilrent!

Färg och form

Precis som resten av hemmet har även våra golv drabbats av den stora färgtrenden. Att måla om eller lägga ett helt nytt golv i en annorlunda kulör kan verkligen förändra rummets uttryck radikalt. Gör golvet till rummets blickfång och välj en nyans eller ett mönster som sticker ut hakan, eller skapa djup genom att låta golvet gå i samma färgskala som väggarna och inredningen men i en något djupare nyans. 

Färgfest! I Tarketts kollektion iD mixonomi finns möjligheten att blanda alla möjliga färger och geometriska former. Här syns mönstret Wooden twist.

Inspiration från Marocko. Mönstrade klinkerplattor för tankarna till marockanska riader. Här har plattan Frame från Kakelspecialisten parats ihop med ljusa väggar och nordiskt sparsam inredning.

Mönster och färg. I kollektionen Tarkett trend har golvföretaget satsat på spännande mönster och mycket färg. Det här vinylgolvet heter Cube tile blue och är både snyggt och lättstädat!

Våga pastell. Varför inte pigga upp golvet med en härligt pastellig kulör? Här har det vackra plankgolvet målats i nyansen Lindblomma från Beckers.

Tips för golvarbetet:

  • Ta reda på underlag

Om du planerar att riva ut ett golv för att lägga nytt bör du först ta reda på vad som döljer sig under det nuvarande golvet. Dels för att det är bra att veta vilket underlag du har att jobba med, men också för att vissa material kan vara rent hälsofarliga. Golvmattor och plattor från 60-talet är exempelvis ibland fastlimmade med så kallat svartlim. Svartlimmet kan innehålla asbest som i värsta fall lösgörs vid felaktig borttagning. Anlita ett asbestsaneringsföretag om du misstänker att ditt golv är fäst med svartlim!

  • Måla

Ofta behöver du inte byta ut golvet för att få förändring, det räcker med att måla om! Trä- och betonggolv kan relativt enkelt slipas och målas, och i dag finns även särskild målarfärg för plastgolv. Genom att måla om golvet får du en unik möjlighet att bestämma exakt hur golvet ska se ut – matt, blankt, enfärgat eller mönstrat. Vad du bör tänka på är att en stark golvfärg kommer att reflekteras upp på väggarna, vilket gör att ljusa väggar kan upplevas ha en ton av golvets nyans. För att färgen ska hålla bra är det viktigt att allt förarbete görs noggrant. Tvätta, slipa, spackla och slipa igen, och välj en särskild golvfärg som är anpassad efter ditt underlag.

  • Städa

Olika golvmaterial kräver olika rengöringsmetoder. För att ditt golv ska hålla sig vackert så länge som möjligt gäller det att använda rätt medel vid städning och att underhålla golvet på rätt sätt. Trägolv ska inte skuras med för mycket vatten, utan snarare med en fuktig mopp eller trasa, och helst torkas torrt direkt efteråt. Även linoleum- och plastgolv mår bäst av en väldigt sparsam vattenmängd och ett neutralt rengöringsmedel, exempelvis vanligt handdiskmedel.

  • Quick-fix!

Känns det som ett lite för stort projekt att göra om hela golvet? Ingen fara, butikerna kryllar ju av stora och mjuka mattor! Med en matta kan du verkligen sätta stilen för ett helt rum, och just nu funkar alltifrån lurviga ryamattor och bohemiska kelimmattor till lyxigt skimrande mattor i dova färger eller mattor vävda i naturmaterial som hampa och lin.

ANNONS

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning

Gör det själv

Renovering

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Förändra ditt hem i nya färger – steg för steg

Ny stil i köket – budgetfixa på ett kick

Skapade grön oas i förortslägenheten

Ombonat och elegant i rum med hög takhöjd

Nu flyttar vi ut - här är vårens utemöbler

Inred för din katt

5 smarta tips innan poolbygget

10 snygga posters till ditt hem

Checklista inför soffköpet - 6 smarta tips

10 snygga soffor till vardagsrummet

Hyra ut fritidshuset? Inred så här för gästerna

Fem tips för ett sladdfritt hem

Finaste fynden på Antikmässan

Sex misstag du ska undvika – när du hänger gardiner

H&M home utökar sortimentet – med lampor och möbler

Ikea firar – nytillverkar populära klassiker

Fräscha enkelt upp hemma med ny färg

Det hippa 60-talet

Tjuvtitta i nya Ikea-katalogen

Det mjuka 70-talet – så inredde vi

Här är höstens trender på Formexmässan

3 tydliga trender enligt inredningsexperterna

William Morris – blommönstren vi älskar

Kvinnliga textildesigners som lämnat avtryck