Här är Ernsts nya projekt i ”Sommar med Ernst”

avNina Kindbro

Foto: Foto: Natanael Johansson, Länsstyrelsen i Örebro län

Sommar, sol och semester, och så Ernst förstås. Ingen sommar utan ett rejält renoveringsprojekt för Ernst Kirchsteiger i hans program ”Sommar med Ernst” i TV4. I år blir utmaningen av ett lite ovanligare slag, en gammal kvarn ska omvandlas till , ja vad, det vet vi inte än. Men fint blir det säkert.

Sommar med Ernst ska spelas in i Kånsta kvarn i Sköllersta ett par mil söder om Örebro. Det bekräftar bolaget bakom Ernst Kirchsteiger. Reparationerna och inspelningarna kommer snart att dra igång. Men redan nu är förberedelserna i gång vid kvarnen skriver Nerikes Allehanda.

Att Ernst valt att än en gång hålla till i Örebro län gläder kommunstyrelsens ordförande, Magnus Andersson (S).

– Det här är både intressant och roligt att se vad de hittar på med kvarnen. Den är ju 160 år gammal och 1939 användes den senast som kvarn. Men det finns redan el och vatten ska dras in.

Foto: Länsstyrelsen i Örebro län

Kvarnen ägs av Hallsbergs kommun och den nedre delen av kvarnen byggdes redan 1858, och var avsedd för vattendrift. Under senare delen av 1800-talet byggdes den om så att den även kunde drivas med vind. Vad man vet är den den enda i sitt slag som är bevarad i hela landet. Kvarnen, som består av 5–6 våningar, är stor rent kvadratmetermässigt men utrymmet blir trängre ju högre upp man kommer.

– Kvarnen är inte K-märkt och den behöver verkligen en ansiktslyftning efter att ha stått tom i många år, säger Magnus Andersson.

Foto: Länsstyrelsen i Örebro län

Ernst har synts till i närheten av den röda kvarnen flera gånger och redan i april–maj drar produktionen igång.

– Det ska bli kul att göra ”Sommar med Ernst” i vår kvarn, säger Magnus Andersson.

Återstår att se om kvarnen omvandlas till fritidshus eller samlingslokal. Magnus Andersson hoppas på att det blir någons slags mötespunkt frö kommunens innevånare.

ARTIKELN HANDLAR OM