Superrensarens bästa tips

Av: 

Clara Öhrn

Paulina Draganja
Paulina Draganja

Blocket

Har du kaos i garderoben?
Är förrådet köksskåpen överbelamrade med massa grejer?
Kom i ordning med superrensaren Paulina Draganjas bästa tips.

Att rensa och komma i ordning hemma kan kännas övermäktigt. Men det finns tips och tricks att ta till för att lyckas. Förvaringsdrottningen Paulina Draganja har skrivit flera böcker och bloggar om hur man får ordning och redan. Hon är en riktig mästare på att rensa.

– Det bästa är att man delar upp det. Om någon säger åt en att rensa hela hemmet så storknar man ju, säger Paulina Draganja.

Identifiera irritationsmomenten

Tänk efter vilka irritationsmoment du har i ditt hem. Är det garderoben? Eller kanske ett överfullt köksskåp? Bestäm dig för vad du ska börja med och vad du ska göra därnäst.

– Skriv in det i kalendern. Planerar du inte in det, så blir det aldrig av. Man ser inte fram emot att göra det men man får bestämma sig: nu gör jag det, punkt slut, tipsar Paulina Draganja.

Sluta önsketänka

När du väl börjar rensa är det viktigt att vara realistisk. Har du inte använt din brödmaskin eller mixer på fyra år kommer du troligtvis inte göra det i fortsättningen heller. Acceptera att du hade en dröm om att börja baka bröd, men inse att du helt enkelt inte har tid med det.

– När vi börjar rensa drabbas vi ofta av önsketänkande, vi tror att vi kommer börja använda sakerna igen. Men du måste vara sträng mot dig själv och göra dig av med grejerna, säger Paulina Draganja.

Agera direkt

Ett vanligt misstag folk gör är att de rensar och sedan hamnar alla grejerna i en kasse i förrådet. Lämna till återvinningen eller sälj grejerna med en gång annars finns risken att du aldrig tar tag i försäljningen. Om alla grejerna är kvar har du ju faktiskt inte rensat.

– Tänk i första hand inte på försäljningen utan på att du ska göra dig av med saker. Om du aldrig har varit inne på Blocket och inte vet hur man gör kanske det är lika bra att skänka grejerna, säger Paulina.

Låt inte föremålen bestämma över ditt liv

Paulina Draganja menar att om du stör du dig på något du har hemma kan du lika gärna göra dig av med det. Det finns ingen anledning att spara på gammalt arvegods eller presenter som du inte tycker om. Dina minnen sitter inte i dina prylar.

– Tänk efter: tycker jag att det här är snyggt eller är det bara en börda i mitt liv, tipsar hon.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Tips för att få ordning i garderoben

 1. Ta ut allt för att få en överblick.
  - Ser du att du har 20 kjolar men vet med dig att du bara använder fem kan du göra dig av med resten, säger Paulina.
 2. Dela upp kläderna efter säsong. Det du inte använder för tillfället placerar du någon annanstans. Om du till exempel har ett förråd bör du ställa sakerna där tills dess att de ska användas. Då blir det naturligt att du rensar vid varje ny säsong.
  - Om du märker att du har packat ner ett plagg de senaste tre gångerna du bytte garderob kan du göra dig av med det, säger Paulina.
 3. Gruppera ordentligt i garderoben. Kategorisera klädesplaggen och lägg dig var för sig. Du kan också dela upp garderoben ytterligare genom att dela upp kläderna i en jobbsektion och i en festsektion, och så vidare.
 4. Ha en slänghög. Avse en plats i garderoben för saker du inte använder. Skaffa en låda eller korg där du direkt lägger trasiga strumpor och saker som inte passar längre. När lådan är full tar du den direkt till återvinningen. På så vis rensar du kontinuerligt.
  - Jag tittar inte i den och reflekterar över vad som ligger där, utan gör mig av med allt direkt, säger Paulina Draganja.
 5. Lägg tillbaka grejerna där de ska ligga. Ha en bestämd plats för alla dina grejer.
  - Rensa är A och O. Att alltid lägga tillbaka grejerna på sin plats är nyckeln för att upprätthålla ordningen, säger Paulina Draganja.
Publisert:

LÄS VIDARE

Guide: Så slipper du myggen i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Blocket