Så binder du enkelt vackraste midsommarkransen till festen

Bind en vacker midsommarkrans.
Bind en vacker midsommarkrans.

En blomsterkrans i håret signalerar att midsommarafton äntligen är här. Designern Hanna Wendelbo tipsar om hur du enkelt binder dagens vackraste krans.

– Krångla inte till det, att göra en krans till midsommar är jätteenkelt, säger Hanna Wendelbo, designer. Och det bästa av allt är att du kan göra den dagen innan midsommarafton.

Här är Hanna Wendelbos instruktionsvideo på hur du gör en fin krans.
Länk: Så binder du en midsommarkrans.

Gör du alltid midsommarkransar?

– Ja, gud ja, vi har en fin tradition att göra kransar till hela familjen tillsammans med grannen kvällen före midsommarafton. Men sedan vill ingen ha dem, skrattar Hanna Wendelbo. Men jag får i alla fall en fin bild på hela familjen i sina kransar.

Vilka blommor ska man välja?

– Man kan ju köpa snittblommor om man vill men det känns lite som slöseri, säger Hanna Wendelbo. Då är det bättre att plocka i vägrenen eller i skogen om man inte har en egen trädgård. Var inte rädd för att plocka in mycket grönt i kransen. Sedan fyller man på med blommor som en fin accent. Vill man kan man ju köpa en kvast blåklint och binda in.

– I början när vi flyttat till hus plockade jag gökärt, humleblomster, kärringtand, olika gräs och smörblommor. Sådant som kanske mer betraktas som ogräs men som blir väldigt fint i kransar.

– Det är perfekt att passa på att ta av det som ändå ska plockas av i trädgården. Har du kvar penséer så börjar de säkert se lite risiga ut, de blir jättesöta i en krans. Schersminen blir vacker och är lite härligt yvig. Daggkåpan är dags att klippa ner så den inte frösår sig överallt. Den bildar en väldigt fin bas i kransen med sin vackra färg. Prästkragarna har väl nästan blommat över i år men de blir väldigt fina i kransen, likaså pionerna. Ett år gjorde jag en krans av mörkt vinröd alunrot och limefärgad daggkåpa, det blev jättesnyggt.

Vad ska man göra kransens bas av?

– Daggkåpan är perfekt men också andra växter som inte har så stora blad blir bra. Till exempel körsbär, liguster, buxbom eller silvrig havtorn (utan taggar) eller silverpäron, säger Hanna Wendelbo.

Är det något man ska undvika att ha i kransen?

– Ja, för mycket buxbom kan lätt få en att känna sig som lucia, men några kvistar är fint. Det kan kännas frestande att ta av tujan men det är väldigt lätt att det blir lite väl mycket julstämning.

Du behöver:

  • Najtråd
  • Avbitare
  • Sax
  • Sytråd (den ska ju inte hålla så länge)
  • Blad till basen
  • Valfria blommor

Här är Hanna Wendelbos instruktionsvideo på hur du gör en fin krans.
Länk: Så binder du en midsommarkrans.

Gör så här:

– Knipsa av en lagom lång najtråd och forma den så den passar på huvudet. Jag föredrar att ha en stålstomme för att hålla formen hela vägen runt. Klipp ner blommorna till korta stjälkar. Gör små minibuketter, en kvist av det gröna och en eller två av blommorna, fäst genom att vira med sytråden och fortsätt med nästa bukett tills du kommit runt hela kransen. Fäst tråden ordentligt och peta in eventuella blomskaft som sticker ut.

– Gör kransen en eller två kvällar innan midsommarafton, det kan ju bli stressigt annars. Lägg dem på ett fat, till exempel i en pajform, med lite, lite vatten, spreja med lite vatten, stoppa i en plastpåse och lägg in i kylskåpet så håller de sig jättefina.

ANNONS

Fynda snygga tallrikar

Publisert:

LÄS VIDARE