Här är de tio dyraste husen med sjötomt

Publicerad:
Uppdaterad:
Den stora sjötomten i Strömstad har både sjöbod och brygga.
Foto: Mäklarhuset
Den stora sjötomten i Strömstad har både sjöbod och brygga.

Fritidshus

Drömmer du om att bo precis vid vattnet?
Du är inte ensam, men det kan kosta en hel del om du vill bo på en sjötomt.
– I år är det ett ganska litet utbud därför ser vi att priserna stiger på de hus som finns på marknaden, säger Leif Fourong, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Vill du ha ett fritidshus vid vattnet får du vara beredd att slanta upp en hel del pengar. I listan över de tio dyraste objekten på Sjöhem just nu så har det billigaste huset en prislapp på över 12 miljoner.

Att priserna är höga på fritidshus vid vattnet är ingen nyhet och något man, enligt Leif Fourong, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling på Västkusten, får vara beredd på.

– Husen vid vattnet är unika och det finns inte så många här i området. Så när de väl kommer ut på marknaden så är det många intresserade och prislappen blir hög, säger han.

Och Leif vet vad han pratar om, 2016 sålde han Sveriges dyraste fritidshus med en prislapp på hela 35 miljoner kronor.

– Det huset hade ett väldigt unikt läge men man vet aldrig var prislappen ska sluta när man har hus till salu som har ett unikt läge säger han.

Priserna stiger

Att amorteringskraven skärptes tidigare i år är inget som Leif har märkt av på köparna. Däremot så har det förändrat utbudet av fritidshus.

– Många har valt att behålla sin hus och därför har utbudet minskat med 65 procent när det gäller fritidshus. Det gör att priserna kommer att vara högre i år.

Men det är inte bara i år som priserna på fritidshus har stigit. Tidningen Privata Affärer har tillsammans med Värderingsdata, tidigare i år, undersökt fritidshuspriserna i 28 attraktiva kustområden. I hela 20 av områdena steg priserna under förra året, i vissa fall kraftigt. I Hudiksvall låg prisuppgången på 50 procent, följt av Falkenberg på 26 procent och Gotland på 20.
Backar man bandet 20 år är utvecklingen än mer slående. Mest har priserna ökat i Halland: på 20 år har fritidshuspriserna i Falkenberg och Varberg stigit med 538 respektive 477 procent.

Över en halv miljon fritidshus

Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån fanns det 2017 totalt 577 000 fritidshus i Sverige. Överlägset flest låg i Norrtälje där man hittar hela 26 000 fritidshus. Värmdö, Gotland, Härjedalen och Borgholm är andra kommuner där man hittar en stor andel fritidshus.
–  I typiska fritidshuskommuner kan det bli ett problem att det är ett så pass högt tryck och en stor ”osynlig befolkning”. Kommunen måste till exempel hålla sig med räddningstjänst, sophämtning och hemtjänst som klarar av det, säger Andreas Back, doktorand i kulturgeografi vid Umeå universitet, till nyhetsbyrån Siren.

Säljer snabbare

Många av de mest attraktiva fritidshusen i Sverige är hus som gått i arv i flera generationer. Något som bidragit till att de sällan kommer ut på marknaden. Men att man äger hus länge, till och med i flera årtionden, är något som Leif Fourong märkt av har förändrats de senaste åren.

– Precis som att allt annat i Samhället har blivit snabbare så har även fritidshusmarknaden förändrats. I dag är det inte ovanligt att man säljer av gamla arvegods eller köper ett sommarhus och sedan säljer det efter ett par år för att byta destination. Vi är helt enkelt mer ombytliga nuförtiden.

Högsäsong nu

Just nu är det extra högt tryck efter sommarhus och de vid vattnet står högst i kurs.

– I vanliga fall har det varit högt tryck i en månad nu men eftersom det var snö så länge har allting blivit försenat. Men nu när våren är här ökar intresset ordentligt, säger Leif Fourong.

Drömmer du om ett hus vid vattnet? Kolla in listan på de tio dyraste husen vid vattnet som är till salu just nu och hittas på sjöhem.se – är de lite för dyra för just din plånbok? Då kan du kolla in listan på tio stugfynd vid vattnet - under miljonen här

Här är listan på de tio dyraste husen vid vattnet

Foto: Skandiamäklarna

Högst upp på listan hittar vi denna arkitektritad byggmästarvilla nära Germaniaviken med egen pool. Villan ligger i Djursholm och prislappen är 31 000 000 kr.

Skandiavägen 9b, Djursholm

Foto: Skandiamäklarna

På andra plats hittar vi denna villa i 60-tals stil med egen strand och brygga. På tomten finns två byggnader runt en innergård. Pris 30 000 000 kr.

Nora Strand 5, Danderyd

Foto: Skandiamäklaren

Som nummer tre på listan hittar vi denna villa på en plan och hög tomt med magisk utsikt. Villan ligger i Djursholm och har en prislapp på 24 500 000 kronor.

Skärviksvägen 6, Djursholm

Foto: Askengren

Nummer fyra på listan är denna magiska lilla ö-pärla.
Strömstad, Rundö Kollen 1

Pris: 24 000 000 kr

Foto: Fastighetsbyrån

På femte plats ligger en villa på en stor tomt med ett högt och fritt läge och makalös utsikt över Vårbyfjärden. Prislappen ligger på 19 995 000 kr.

Vårbackavägen 11, Vårby

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Som nummer sex hittar vi den här unika fastigheten med vattenrätt i Heestrand.

Hamburgsund, Heestrand 25

Prislappen ligger på 18 000 000 kr

Foto: Skandiamäklarna

På sjunde plats hittar vi ett hus med havet som granne och egen sandstrand. Glorudden 29 är en av fyra fastigheter i en ”Gated community”. Huset har 3 terrasser varav en med en infinity pool. Pris, 17 995 000 kr.

Gloruddsvägen 29, Trosa

Foto: Mäklarhuset

Till fastighet nummer åtta hör två egna bryggor, sjöbod, vattenrätt, gäststugor samt en stor villa om 164 kvadratmeter. Priset ligger på 17 900 000 kr.

Lervik 3, Strömstad

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Man kan inte klaga på läget när det gäller hus nummer nio. Här har du badbryggan bara några steg från huset.

Gullholmen, Höpallen 439

Pris: 16 500 000 kr

Foto: Mäklarhuset

För strax under 15 miljoner kan du njuta av detta privata läget på Sydkoster.

Sydkoster, Hattevik 2

Pris: 14 900 000 kr

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN