Lilla hemmet för den lilla familjen

Så blev tvåan en trerummare

Av: 

Anna Lundkvist

Louise, 44 och Lykke, 7 som bor på Liljeholms­kajen i Stockholm har förvandlat sin tvåa till en trea.
Louise, 44 och Lykke, 7 som bor på Liljeholms­kajen i Stockholm har förvandlat sin tvåa till en trea.

Inredning

Med smarta lösningar förvandlades tvåan på Liljeholmskajen i Stockholm till en yteffektiv trea. Perfekt för familjen på två personer.

Det var en längtan efter att bo nära vatten och en balkong som fick Louise och dottern Lykke att flytta från Stockholms innerstad och Södermalm till Liljeholmskajen för nästan två år sedan.

– Förra lägenheten var väldigt mörk och dessutom var det väldigt lyhört, så en balkong och nybygge var det jag var ute efter när jag letade efter ny lägenhet till mig och Lykke, säger Louise.

Liljeholmskajten strax utanför Stockholms innerstad är ett nybyggt område nära vattnet i Årstaviken, och hade allt det som Louise var ute efter. Från början var Louise egentligen ute efter en trea när hon började leta efter en ny lägenhet, i stället blev det en tvåa på 65 kvadratmeter.

Byggt om till en trea

– Jag vet faktisk inte varför jag gick på den här visningen. För tanken med att vi skulle flytta var att vi skulle flytta till en trea så att Lykke skulle få ett eget rum. Men när jag kom in i lägenheten på visningen kände jag direkt att här vill jag bo, säger Louise.

För att Lykke ändå skulle få ett eget rum har Louise byggt om lägenheten till en liten trea. Genom att sätta upp en industrivägg i det som tidigare var en stor matplats i köket har Louise skärmat av och gjort ytterligare ett sovrum till sig själv. Dottern Lykke har fått det större sovrummet.

– Industriväggen är måttbeställd för att passa här och har även en skjutdörr så att man kan stänga till sovrummet.

När Louise byggde om lägenheten till en trea slog hon också ut väggen mellan köket och vardagsrummet och gjorde en större öppning mellan rummen. Fondtapeten i köket kommer från Svenskt tenn och stolarna är Arne Jakobsens klassiska Sjuan.

Dessutom har Louise slagit ut väggen mellan köket och vardagsrummet för att göra en större öppning mellan rummen och på så sätt ge lägenheten en luftigare känsla. Trots att köket delats upp till två rum finns det fortfarande plats för ett matbord med flera sittplatser. Louise har även satt upp en fondvägg i köket för att ytterligare markera skillnaden mellan rummen. Det blev även en bit över av tapeten som Louise har satt upp i hallen som knyter ihop lägenheten fint.

Och när man bor på få kvadratmeter gäller det att komma på smarta lösningar, som hur man ska få det mörkt när man ska sova med en industrivägg i glas.

– Jag tänkte först att jag skulle sätt ett draperi på sovrumssidan på industriväggen så att man skulle kunna dra för på kvällen. Men tyckte inte att det skulle bli snyggt. Dessutom skulle det blockera ljuset från fönstret att komma in i köket så det skulle bli väldigt mörkt.

Sjöutsikt från alla fönster

I stället har Louise satt in dubbelsidiga persienner på alla fönster i vardagsrummet och nya sovrummet som stänger allt ljus ute.

– Jag är supernöjd med att jag hittade lösningen med persiennerna i stället för att sätta upp en gardin.

Den ljusa lägenheten ligger nära vattnet och har även sjöutsikt från alla fönster och balkongen. I den lilla alkoven i vardagsrummet har Louise ställt en fårskinnsfåtölj där man kan sitta och njuta av utsikten mot vattnet.

– Det är väldigt avkopplande att sitta här och känna närheten till vattnet.

Lägenheten var från början en tvåa men Louise har byggt om den till en trea genom att sätta in en industri­ vägg från Edlund smide som delar av köket för att göra ett sovrum till sig själv. Glasväggen är måttbeställd för att passa utrymmet. Den har även skjutdörrar så att Louise kan stänga till sovrummet.

När Louise flyttade in i lägenheten bestämde hon sig för att var hon än skulle titta så skul- le det vara vackert och det har hon verkligen lyckats med. I lägenheten är det mycket Svenskt tenn blandat med designklassiker som Tom Dixon ljuslyktor och Sjuanstolar i olika färger samt industriella inslag med glasväggen och lampan över matbordet.

– Jag gillar Svenskt tenn men det får inte bli för mycket så jag försöker att blanda upp det med andra inredningsdetaljer också.

Louise har även fått en personlig prägel på hemmet. På väggarna hänger det nämligen flera bilder som Louise själv tagit.

– Jag har bott i Sydafrika ett halvår och de två porträtten som hänger över min säng har jag tagit där.

Hon har även tagit flera av bilderna på dottern Lykke som hänger i vardagsrummet.

– Och den där teckningen, säger Louise och pekar på en inramad barnteckning som hänger på väggen mellan köket och vardagsrummet, gjorde jag när jag var tre år. Teckningen som hänger över har Lykkes kusin gjort.

Men det som Louise gillar mest med lägenheten är även det som fick henne att vilja flytta.

– Det absolut bästa med lägenheten är balkongen och närheten till vattnet. Vi är ofta på balkongen och äter gärna där ute och njuter av utsikten.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Från vardagsrummet är det fantastiskt fin utsikt ner mot vattnet i Årstaviken. För att få mörkt i lägenheten till natten har Louise satt in dubbelsidiga persienner från JW Nordic i alla fönster.
På väggarna hänger flera bilder som Louise själv tagit. På lilla väggen mot köket hänger två barnteckningar, den ena har Louise själv ritat när hon var sex år och den under har Lykkes kusin gjort. Skinnfåtöljen i vardags- rummet kommer från Arne Norell och kudden är från Svenskt tenn.
Bokhyllan kommer från Bolia, soffbordet är från Ikea och ljusstakarna som står på bordet kommer från Iittala. Korgen från Bloomingville används som en blomkruka. Den lilla bänken i hallen som Lykke sitter på kommer från Åhléns.
Lampan på sidobordet från Ferm living är ett arvegods från Louise mormor och är från 50-talet. Prydnadssakerna kommer från Paradisverkstaden.
Lykke har fått det större sovrummet. Den mysiga sänghimlen kommer från Numero 74, överkastet är från H&M home och mattan kommer från Ikea. Bokstavslampan är från Cirkuslampan.
Skrivbordet i Lykkes rum kommer från String. Stolen är en Arne Jakobsen klassiker Sjuan.
Sovrumsdelen har plats för en 1,60 säng. På fönsterbrädan har Louise ljuslyktor från Tom Dixon och en blomkruka i mässing från Skultu­ na. Golvlampan, som Louise även använder som sänglampa, kommer från Ikea. Över sängen hänger fotografier som Louise tog när hon bodde i Sydafrika.
Balkongen har en härlig utsikt över Årstaviken. Balkongen är också det som Louise gillar mest med lägenheten och hon och dottern Lykke är ofta där och äter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning

Svenskt Tenn

Renovering

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Så inreder du med lampor – smartaste tipsen

Underbar återblick hemma hos Fröken Röd

Inredningstips: Så ska du styla hemma i år

Soffliggare – här är höstens snyggaste soffor

Mini, midi eller maxi – fixa badrummet med din budget

Kvinnliga textildesigners som lämnat avtryck

William Morris – blommönstren vi älskar

Ny stil i köket – budgetfixa på ett kick

Förvara smart i vardagsrummet

Säsongens vackraste tapeter

Sov gott!

Piffa soffan med nya fräscha kuddar

Titta in i drömhemmet utanför Sätra brunn

Bygg ett utekök – njut av mat i det gröna

Ombonat och mysigt på Österlen

Så pimpar du balkongen

Baka bästa pizzan i The Ark-stjärnans trädgård

Inred som Karin Larsson – kika in i drömhuset i Dalarna

Så gör du stolsdynor med needle punching

”Jag stod och målade klart köksluckorna dagen innan jag födde”

Gör det själv: Förvandla din moppebyrå

Skapade grön oas i förortslägenheten

Förändra ditt hem i nya färger – steg för steg

Varmt och personligt med loppisfynd