Formex prisar finsk och svensk design

Bastuhinken fick juryn på fall och ett par handgjorde sneakers vann folkets hjärtan.
Bastuhinken fick juryn på fall och ett par handgjorde sneakers vann folkets hjärtan.

En stilig bastuhink med skopa utsågs till vinnare av Formex formidable på inredningsmässan Formex i Stockholm. Ett par handsydda sneakers i koskinn knep hederspriset Folkets val.
– Okonstlat, funktionellt och rakt upp och ned, motiverar juryn sin utmärkelse.

Nu finns det äntligen ett alternativ för alla oss som inte riktigt fastnat för bastubadandets furuestetik. Det jurybedömda priset Formex Formidable 2019 gick till företaget Tammer Brands Oy för deras bastuhink med skopa ”Rento X”, formgiven av Harri Koskinen.

En modern och funktionell bastuhink med skopa.
En modern och funktionell bastuhink med skopa.

Formex Formidable 2019
Föremål: Bastuhink och skopa i rostfritt stål
Företag: Tammer Brands Oy
Formgivare: Harri Koskinen

Juryns motivering: ”Okonstlat, funktionellt, rakt upp och ned, men med vackert precisa detaljer och proportioner. Bastuhinken och skopan i rostfritt stål och björk är skandinavisk design av bästa märke.”

Folkets val

Vem vill inte stoppa fötterna i ett par handsydda sneakers med all den omsorg och äkthet som genuint hantverk står för. Hederspriset Folkets val, som är framröstat av allmänheten, går till företaget Skråmträsk för deras Sneakers som är formgivna av Asta och Erik Hellgren.

Sneakers av vegetabiliskt läder.
Sneakers av vegetabiliskt läder.

Folkets val
Föremål: Sneakers
Företag: Skråmträsk
Formgivare: Asta och Erik Hellgren

Juryns motivering: ”En klassisk modell med egen touch. Med vegetabiliskt garvat läder från svenska kor och kärleksfull tillverkning i Västerbotten. Amerikansk basket möter norrländskt hantverk.”

Juryn 2019 består av Synnöve Mork, formgivare; Dan Gordan, designjournalist; Kerstin Wickman, professor i design- och konsthantverkshistoria; Pia Wallén, designer och Kajsa Falck-Torlegård, Formex. Tävlingen omfattar 12 nominerade föremål och för att bli nominerad måste produkten ha ställts ut på Formex vår eller höst 2019. Den ska vara ny för året, bedömas efter designhöjd och vara tidstypisk.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN