Så sköter du dina tomater – Bosse Rappne tipsar

Publicerad:
Uppdaterad:
Håll koll på dina tomatplantor. Vattna och tjuva,
Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
Håll koll på dina tomatplantor. Vattna och tjuva,

Bo Rappne

Tomater är en av de mest populära grönsakerna vi odlar.
Det finns tusentals sorter.
Växthuset är idealiskt, vindskyddat söderläge fungerar utmärkt liksom balkongen – sorter för inomhusodling finns också.

Vi kliver in i Bosse Rappnes växthus på Ulriksdals Slottsträdgård där tomatplantorna, i tre stora krukor, redan klättrar högt och tomaterna mognar. En tomatodling kräver sin plats, hygglig värme och mycket ljus.

Mycket vatten

– Placera tomaterna på en solig och vindskyddad plats. Plantera i en porös jord av bra kvalitet. De får inte torka utan ska ha mycket vatten och gärna lite näring, säger Bosse Rappne och skakar på sina tomatplantor.

– Jag ruskar på dem varje dag lite grand. Pollen är små så det blir ett litet moln så kan man hjälpa till att göra humlornas jobb.

Samtidigt håller han då koll på eventuell ohyra. Tomater drabbas tyvärr rätt ofta av bladlöss och svampsjukdomar.

– Ju tidigare du ser problemet desto enklare lösning. Bladlöss hittar du först i de nya bladen i toppen på grenar och skott. Då går det att nypa eller spola bort dem, säger Rappne

Tjuva tomaterna

En annan viktig detalj när du odlar egna tomater är att plocka bort sidoskotten – att tjuva tomatplantan.

– Ja, alla tomater utom busk- och ampeltomater ska tjuvas. Ta bort sidoskotten här i bladfästena. Det gör man för att solen ska kunna exponera tomaterna som mognar. I takt med att tomatplantan växer kan du också ta bort blad som torkar och blir fula, så blir stammen renare, säger Bosse Rappne.

Notera i sammanhanget att tomater är frostkänsliga, minsta köldknäpp slår ut en oskyddad planta. Plantera med 50 centimeters avstånd i en frilandsodling och sätt plantorna så djupt att lägsta bladparet hamnar precis ovanför marken. Om tomaten odlas i kruka eller ampel rekommenderas en volym på minst 20 liter och gärna upp till 50 liter.

Foto: ELVIRA PIHL
Skörda tomater i flera månader.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA