Färgglatt, personligt – och retro

Hemma hos familjen i Stenstorp – inredning med retro och lekfulla detaljer

Vardagsrummet går i en glad och brokig färgskala och här hänger familjen ofta tillsammans. Soffor från Mio, modell County i tyget Rocco Grey. Soffbord samt fåtöljer Papa från Skandiform. På väggen hänger tyget Siirtolapuutarha Marimekko.
Vardagsrummet går i en glad och brokig färgskala och här hänger familjen ofta tillsammans. Soffor från Mio, modell County i tyget Rocco Grey. Soffbord samt fåtöljer Papa från Skandiform. På väggen hänger tyget Siirtolapuutarha Marimekko.

Inredning

Familjen Almgren/Petersens villa i Stenstorp andas 1920-tal på utsidan, men insidan för oss några decennier fram i tiden. Här samspelar färgglatt 1950-tal med lekfulla detaljer i en lyckosam harmoni, och att huset speglar de kreativa själar som bor där i råder inga tvivel om.

Det var av en slump Lisa hittade den vackra 1920-talsvillan när hon en dag för fem år sedan klickade in på bostadssajten Hemnet.

– Huset låg på första sidan och såg helt fantastiskt ut. Det var ett sådant hus vi knappt vågade drömma om, berättar hon.

Lisa och Linus hade då två barn och började växa ur deras trerummare i Skövde, samtidigt som de längtade efter en trädgård som barnen kunde leka i. Familjen letade efter ett bra hus i rätt prisklass, och kärleken till den vitputsade villan förde dem så småningom till Stenstorp.

Lisa och Linus tillsammans med barnen Jens, Siri och lillebror Nils i magen.
Hemmet genomsyras av härliga färgglada mönster i retroanda och de flesta möbler och detaljer är second hand.
I anslutningen till vardagsrummet ligger matsalen. Bordet Norden från Ikea är ett Blocketfynd som paret har vitlaserat. Svarta stolar från Mio, modell Sixten. På kortsidan står en loppisfyndad karmstol från Nesto.
Det vitputsade huset är byggt 1925 och har spröjsade fönster och brutet tak. I framtiden drömmer Lisa om att bygga ett orangeri i den lummiga trädgården.
Stommarna i köket är från 1950-talet och de höga överskåpen rymmer mängder med loppisfyndat färgglatt porslin. Stegpallen har Lisa fyndat på Myrorna för ynka 25 kr.
De öppna hyllorna från String rymmer favoritporslinet och skapar en lekfull atmosfär. Köket kommer på sikt att renoveras då familjen behöver ett större och mer funktionellt kök.
Köket har utgång till två matsalar.
Pysselrummet på övervåningen är familjens favoritrum och öppna hyllor fyllda med pysselmaterial främjar kreativiteten och skapandet hos såväl stor som liten.
Att Lisa älskar färg och form råder inga tvivel om och i det stora skåpet ligger retroinspirerade trikåtyger som väntar på att bli unika barnplagg. Här hänger bland annat nysydda alster och väntar på att lillebror Nils ska titta ut ur magen.
Högst upp i huset, under snedtaket, ligger Jens rum. Den gula stolen är ett ommålat loppisfynd och skrivbordet är egentligen ett bakbord, men funkar lika bra att göra läxorna på. Tavla från Kajsa Visual.
De färgglada boxarna rymmer pyssel och sytillbehör. På hyllan ovanför sitter egensydda dockor och gosedjur.
Siris rum går i gult och rosa. Det vackra skåpet är ett Blocketfynd som Lisa målat i kulören Cinder rose 246 från Farrow & Ball.
Ovanför parets säng hänger ett tyg som Lisa köpt via en Facebookgrupp som säljer retrotyger från 1950-, 60- och 70-talet.
De gula prickarna på väggen har Lisa klippt till av vinylplast och klistrat upp, ett snabbt och enkelt sätt att förändra ett rum. Dockorna och gosedjuren i sängen har Lisa sytt.
I hallen möts man av den färgglada tapeten ”Paradiset” av Josef Frank och vackra spröjsade fönster skapar ett extra varmt välkomnande.

EN VACKER JUNIDAG 2014 var det dags för visning. Till Lisas stora besvikelse jobbade hon den dagen, varpå Linus fick gå på visningen tillsammans med Lisas far.

–Linus och pappa fick ett bra första intryck av huset och jag litade helt på deras omdöme, så utan att jag själv kikat inne i huset bestämde vi oss för att vara med i budgivningen, berättar hon.

”Jag är väldigt svag för 50-, 60- och 70-talets snygga färger”

Trots att Lisa och Linus inte la det högsta budet valde säljaren att låta huset tillfalla dem, och först vid besiktningsdagen fick Lisa kliva över tröskeln och se huset på riktigt.

– Både jag och Linus föll för att det var ett äldre hus med karaktär och inte ett hus som alla andra har. Stort och rymligt för vår familj och alla våra saker, skrattar hon.

DEN VITPUTSADE VILLAN byggdes 1925 och med sina sex rum och kök uppgår huset till 164 kvadratmeter. Familjen flyttade in en sensommardag för fem år sedan, och med lite ny färg på väggarna växte deras drömhem fram.

– Det bästa med huset är ytan och att det är ett äldre hus med mycket charm och fina detaljer, men det sämsta är precis samma sak, att det just är ett äldre hus. Det finns alltid saker att fixa, laga eller göra om på ett eller annat sätt för att det ska bli så bra som möjligt, men det gäller att ta en sak i taget och inte stressa. Vi trivs jättebra och renoverar det vi måste allt eftersom, säger Linus.

Färg i inredningen är förs oss väldigt viktigt

FÖRUTOM ATT DRA NY el i huset, har de renoverat gästtoaletten, och näst på tur är att skapa ett rum till lille Nils, som föddes för snart ett år sedan.

– Som det är i dagsläget finns det inget rum till Nils, utan tanken är att vi kommer dela av pysselrummet så det blir ett sovrum till. Sedan drömmer jag om ett orangeri i trädgården, och trots att jag gillar vårt 1950-talskök hade det inte skadat med ett lite större kök, erkänner Lisa.

Hemmet är inrett med auktionsfynd, arvegods och mängder med loppisfynd, och att kliva över tröskeln är som att komma in i en godisaffär full av färgglada karameller i retroanda. Lisa själv beskriver deras hem med orden färgglatt och överfullt och hon vill att hemmet ska spegla familjemedlemmarnas personlighet.

– Färg i inredningen är för oss väldigt viktigt, eller kanske snarare en självklarhet. Jag är väldigt svag för 1950-, 60- och 70-talets snygga former och poppiga färger på både möbler och andra inredningsdetaljer, och gillar när det är lekfullt och inte så tillrättalagt.

Lisa och Linus är för det mesta överens när det kommer till hemmets inredning, även om de har olika roller under projekten.

– Jag är den som gärna möblerar om och spikar upp nya tavlor på väggarna i tid och otid. Linus kan vara lite skeptisk till en början men sedan slutar det nästan alltid med att han står för slutpiffet. Vi kompletterar varandra väldigt bra när det kommer till den biten, jag drar igång, han slutför.

Inspirationen hämtar Lisa från kreativa människor och sociala medier, och hon erkänner att hon kan fördriva många timmar på Pinterest.

– VI HAR, BÅDE LINUS OCH JAG, ett stort behov av variation och ombyte i inredningen och på så vis passar vårt intresse för retroprylar in väldigt bra. Att fynda en snygg byrå eller ett fint skåp får jag en kick av, och det känns bra för både plånboken och miljön. På det sättet har man ju också råd att förnya sig och byta ut det man tröttnat på.

Lisa syr även mycket kläder, framför allt till barnen, och här är det mönster och starka färger som gäller i klassiska snitt.

Det är roligt att sy kläder till barnen som ingen annan har

– Sömnad har alltid varit ett stort intresse hos mig sedan jag var liten. Jag och min syster sydde mycket kläder till våra Barbies och även till oss själva, men då var det ihophäftade A4-papper som fick bli kläder. Jag minns tydligt hur jag i skolan ofta smet in i slöjdsalen på rasten innan lektionen startade för att hinna sitta vid symaskinen lite extra.

INTRESSET FÖR SÖMNAD har vuxit på senare år och tillsammans med sin syster kom de på arbetsnamnet ”Majken och Majvor”, som deras pappa kallade dem som små. I dag är det bara Lisa som använder sig av ”märket” och då främst som tags på plaggen men även under hashtaggen ”majkenochmajvor” på Instagram.

– Det är roligt att kunna sy kläder till barnen som ingen annan har, och jag syr mycket till mig själv också. Drömmen hade varit att starta något på riktigt och då kanske ihop med min syster, att ha en liten ateljé eller butik ihop hade varit hur kul som helst. Vem vet vad framtiden har att erbjuda, men i dag är det bara en stor hobby.

Fem snabba frågor till Lisa

  1. Vad är du mest stolt över i ditt hem? – Att vi vågat göra mycket själva i huset, och återanvänt mycket av det som redan funnits och gjort något personligt av det.
  2. Och vad är du minst stolt över i ditt hem? – Att det för det mesta är rörigt och stökigt här hemma, men det är väl ganska typiskt för småbarnsåren.
  3. Är det någon pryl du köpt som du sedan verkligen ångrat? – Jag köpte ett skåp på secondhand som jag sedan tvingade både Linus och min far att åka och hämta för det fick inte plats i bilen. Det visade sig väga väldigt mycket och blev inte alls som jag tänkt mig när det väl var på plats. Så det åkte ut lika snabbt som det kom in.
  4. Har du någon guilty pleasure inom inredning? – Jag påbörjar ibland saker utan att riktigt tänka till innan om det kommer bli bra eller dåligt när det är klart.
  5. Hur får du det härligt hemma? – Med färgglada textilier, mysiga kuddar och loppisfynd i varje hörn blir det sådär härligt och ombonat som jag vill ha det.

Styling Anna Bjelkholm, foto Rebecca Martyn.

ANNONS

Just nu upp till 50% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Inredning

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning

Pinterest

Retro

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Drömhus – med glimmande juldukning

Varmt och personligt med loppisfynd

Färgstarka villan med pyssel på schemat

Blågrå kulörer på Lidingö

Jordnära färger, snygga loppisfynd och kreativt återbruk

”Jag blev kär minst 20 gånger under visningen”

Skapade grön oas i förortslägenheten

Trendigt och trivsamt hemma hos Silje och Christoffer

Ljus och harmoniskt jul hos familjen i Bålsta

”Jag stod och målade klart köksluckorna dagen innan jag födde”

Så fick familjen sitt drömboende

Titta in! Södervåning inspirerad av fransk bistro

Lantliv i lugna och stilla nyanser på 30-talsgård

Så inreder du ditt hem med vit bas och starka färger

”Vi blev kära i huset när vi hittade det”

Förändra ditt hem i nya färger – steg för steg

Efter renoveringen: Torpet blev ett drömhus

Nostalgisk jul med pyssel och stjärnor

Klassisk jul i moderna huset

Snett och vint med charm

Så byggde familjen sitt drömhus

Välkommen till vintage och loppis i Hammarby sjöstad

Äntligen jul!

Sekelskiftesvåning blev kärlek vid första ögonkastet