Trädgårdskalendern juli: Det här kan du göra just nu

Bosse Rappne tipsar om vad du behöver göra i trädgården i juli.
Bosse Rappne tipsar om vad du behöver göra i trädgården i juli.

För många betyder juli semester och ledighet. Och för trädgårdsägarna finns det tid att njuta av allt trädgården bjuder på av blommor, dofter och skördar. Men som vanligt finns det en del att ta itu med. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips.

JAS-perioden är här – i trädgårdssammanhang står det för juli, augusti och september. Ett begrepp som ställt många gamla föreställningar om beskärning på ända.

– Det är mycket bättre för träd och buskar att bli beskurna under den här perioden eftersom de fortfarande växer. Och då också kan läka sår vilket minskar risk för svampsjukdomar eller virus, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal.

Tidigare ansågs vinter och vårvinter vara bästa tiden.

– Men det berodde på att lantarbetarna inte hade tid förrän dess. För på vintern växte ju ingenting, säger Bosse Rappne.

Så vi inleder sommarens trädgårdsarbete med goda råd och professionella tips om vad som bör göras under den kommande månaden.

Klipp bort vattenskotten.
Klipp bort vattenskotten.

• Beskär fruktträden

– Absolut enklast att börja med fruktträden. Ta vattenskotten. Allting som växer uppåt och inåt. Och se till att du har bra verktyg, säger Bosse Rappne.

• Skörda – Nu kan du börja skörda frukterna av allt ditt arbete. Hallon, körsbär, sallad, tomater, gurka, ja det är rena gourmetbutiken och mer närodlat än så här blir det inte.

Sommarbeskär häcken.
Sommarbeskär häcken.

Gallra och föryngra häckar och prydnadsbuskar – syren och forsythia till exempel – som blommat.

– Gör rent sekatören när du byter träd eller växt. Så undviker du att eventuella sjukdomar sprider sig.

• Gallra fruktträd om frukten sitter tätt och inte ramlar av självmant. Frukter blir större och godare med mindre konkurrens. Tumregel; en näve mellan äpplen och två fingrar mellan plommon.

– Men ofta sköter träden det själv med första och andra kartfällningen.

• Klipp o vattna gräsmattan.

– Men klipp inte för kort. Låte gräsklippet ligga kvar och bli ny jordmån och hönsgödsla vid behov.

Putsa rosorna.
Putsa rosorna.

• Putsa rosor. Klipp bort vissna blommor och klasar liksom ett eller två av skottets blad. Klipp bort vildskott ända ner till marken. Vildskott är grövre än plantan i övrigt.

• Rensa ogräs så det inte konkurrerar med grönsaker och sommarblommor. Ta bort fröogräs innan de går i frö.

– Rensa när solen skiner så den blottade ogräsroten torkar och dör. Regnar det och är blött så rotar den gärna om, säger Bosse Rappne.

Ta bort tjuvarna på tomaterna.
Ta bort tjuvarna på tomaterna.

• Tjuva och toppa tomatplantor. Toppar du inte, hinner plantan inte utveckla nya blommor och tomater då kraft i stället används för att växa. Skörda.

– Egenodlade tomater är det godaste som finns.

• Så nya grönsaker – när du skördat första primörerna.

Läs mer: Laga sommarens middagar i uteköket

Läs mer: Så odlar du giftfritt

Ljuvligt doftande basilika smakar bäst färsk.
Ljuvligt doftande basilika smakar bäst färsk.

• Skörda kryddor. Låt dem torka torrt, luftigt och på skuggig plats. Inte i direkt sol ljus som tar bort smak och färg. Rör runt bland bladen dagligen.

• Ge extra gödsel till näringskrävande växter – ettåriga blommor, klätterrosor, rosor med andra blomning, squash och pumpa.

• Gödselvattna kökslandet – med nässelvatten till exempel. Näringen i jorden börjar ta slut samtidigt som växtkraften är stor.

Plocka bort det som blommat över så kommer det nya knoppar.
Plocka bort det som blommat över så kommer det nya knoppar.

• Rensa. Ta bort det som blommat hos perenner och sommarblommor så får du ytterligare en blomning.

• Rensa det färdigskördade jordgubbslandet. Klipp blad och fruktklasar några centimeter över plantans korta stam.

• Ta sommarsticklingar av buskar och klättrande växter, utgå från årets skott.

• Gör regelbundet en runda och kolla hur trädgården mår. Ta med sekatör och vattenkanna. Klipp bort vissna och överblommade växtdelar.

• Vattna.

– Vattna rejält. Med vattenspridare i ett par tre timmar så att vattnet tränger ner eftersom roten är konstruerad så att den söker efter vatten och stannar i ytan om vattnet finns där, avslutar Bosse Rappne.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE