Liten lya med stor rymd

I Kristins 20-talshem samsas stil och funktion

Av: 

Anna Söderberg

Inredning

I en liten lägenhet i Linné, med 1920-talets känsla för höjd och proportioner, skapar Kristin ett hem med stil och funktion.

Dämpad färgskala och en ljus grund bidrar till att en liten lägenhet upplevs större än vad den är. Det är grått och regnigt den dag vi besöker Kristin i hennes sekelskifteslägenhet.

– Lägenheten har norrläge, så jag har valt en ljus gråskala för att behålla så mycket ljus som möjligt, säger Kristin. Det, samt väl vald belysning och levande ljus gör att lägenheten känns ljus, luftig och behaglig.

Kristin har valt att låta en kaklad snedvägg bli en installation för kastruller, pannor och annat. ”Allt funkar inte på induktionshällen men de är snygga att se på”, säger Kristin.
Gåslampan är en av Kristins favoriter.
Det slitna träet i bordet har Kristin samlat på sin sommarstrand på Öland.
”Min favoritplats är i köket. Jag sitter alltid nära fönstret och jobbar.”
Öppningen mellan rum och kök hjälper till att skapa rymd i den lilla lägenheten.
Den kopparfärgade klotlampan sprider ett varmt sken över matbordet.
De släta matta luckorna matchas med eleganta detaljer som de bruna skinnhandtagen och bänkskivan i marmor.
Med hjälp av en skinnbricka från Kamelo, levande ljus och växter har Kristin skapat ett fint stilleben som står på matbordet.
Lägenhetens takhöjd och stuckaturen runt taket bidrar till lägenhetens charm.
Våga placera sängen ut mot rummet även om hemmet är litet, det ger en härlig hotellkänsla.
Även om stekpannor och skärbrädor skulle få plats i det välplanerade köket bidrar förvaringen på den kaklade väggen till rummets atmosfär.
Tavelväggen ändrar skepnad efter humör. I en liten lägenhet får möblerna gärna ha dubbla funktioner. Till vardags fungerar den gamla stolen som nattduksbord, men kan snabbt plockas fram till en extra sittplats.

Lägenheten ligger i ett 1920-tals hus i Linné i Göteborg och nås från en charmig innergård. Här finns de gamla golvbrädorna kvar, och patinerade mässingsplåtar skvallrar om var eldstäderna tidigare stått. Lägenheten är på bara 37 kvadratmeter, men känns så mycket större tack vare planering och en imponerande takhöjd. Stuckaturen runt taket och de vackra fönstren bidrar med all charm man kan önska sig.

ETT STEG GENOM hallen, som verkligen inte är stor, så är vi inne i köket.

– Den här väggen har jag redan målat om tre gånger på de två år jag bott här, säger Kristin om en ljusgrå vägg där snickerierna målats in i samma kulör.

– Men det blir snart en annan färg, det blir aldrig riktigt rätt. I köket har lägenhetens takhöjd utnyttjats till max, ena väggen är helt klädd med köksskåp.

Jag har valt en ljus gråskala för att behålla så mycket ljus som möjligt

Diskret bakom en av gardinlängderna hänger en ordentlig stege som lätt kan plockas fram när något i de översta skåpen ska användas. Skåpinredningen har släta matta luckor.

Till den neutrala basen har Kristin valt att lägga till eleganta detaljer som de bruna skinnhandtagen och bänkskivan i marmor. Även om stekpannor och skärbrädor skulle få plats i det välplanerade köket har Kristin valt att låta en kaklad snedvägg bli en installation för kastruller, pannor och annat.

– Allt funkar inte på induktionshällen men de är snygga att se på, säger Kristin och visar sina kopparstekpannor som hon fyndat på loppisar. Förvaringen på den kaklade väggen bidrar till rummets atmosfär. Köket är verkligen hemmets hjärta. Runt det stora bordet ryms många.

– Vi har ofta gäster och lagar mycket mat här, det är otroligt lyxigt att få ha ett så rymligt kök i en liten lägenhet.

NÄR KRISTIN HITTADE lägenheten våren 2013 var allt slitet och köksinredningen var ifrån 1960-talet. Kristin fastnade direkt för lägenhetens läge, sekelskiftesstil och det rymliga köket.

– Jag gillar verkligen att lägenheten är kvadratmetersmart, säger Kristin. Sedan Kristin flyttade in har köket liksom alla andra ytor i lägenheten renoverats.

– Pappa har varit grym, säger hon och skrattar. Men hon drar sig inte från att hugga i själv. Vardagsrummet är även sovrum i denna lägenhet. För att få ett rum som fungerar har sängen fått en härlig stoppad sänggavel och lyxiga sängkläder och kuddar. Det blir som en blandning mellan vardagsrum och ett mysigt hotellrum.

– Det är först sen min pojkvän Clas flyttade in som jag saknar att ha ett separat sovrum. Jag tyckte lite synd om honom när jag hade lite tjejkompisar över här en kväll, och han behövde komma i säng, säger Kristin.

ETT STÄNDIGT PROJEKT i vardagsrummet är tavelväggarna, de ändras – ofta! Vad Kristin väljer att hänga på väggen har mycket med hjärta och känsla att göra, men en del får bara vara med för att det är fint.

– Jag och en kompis har ett ställe där vi alltid hittar fantastiska svartvita foton, men jag berättar inte var, flinar hon.

Ett svartvitt foto är dock en familjebild på Kristins och känsla. pappa, farfar och farbror. Det togs av mannen som sålde kameran till honom på 1960-talet, och är ett kärt minne. En affisch står inramad på golvet.

– Det är en kompis som designat den, men den går inte i färgskala med någon av mina tavelväggar så den har fått en alldeles egen plats. Ett annat projekt i vardagsrummet är vardagsrumsbordet.

Jag skulle säga att lägenheten ser lite annorlunda ut varje månad

– Jag hade tråkigt en dag på semestern, så jag gick ner till stranden och letade plankor. De var vackert patinerade och jag använde dem för att bygga en ny bordsskiva till ett bordsunderrede som jag egentligen hade tänkt slänga.

Tidigare arbetade Kristin i en möbelbutik.

– Jag arbetade kreativt hela dagarna och fick massor inspiration från jobbet när jag inredde lägenheten. Nu tänker Kristin mer långsiktigt. De snabba inredningsvalen hon gjorde tidigare, byts nu långsamt ut mot mer tidlös design.

– Det är ett mer långsamt inredningstänk och en utmaning att bara välja sådant jag verkligen gillar.

Numer görs det färre inredningsinköp, men i lägenheten ändras det hela tiden.

– Jag hänger om tavlor och flyttar detaljer, jag skulle säga att lägenheten ser lite annorlunda ut varje månad.

ANNONS

Eleganta och lyxiga ljusstakar från Orrefors - köp dem hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning