Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

Ogräs – det som växer allra frodigast och är först upp i rabatterna är ogräset. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips i kampen mot de objudna gästerna kirskål, kvickrot och maskros.

Inget i rabatten är väl så friskt grönskande och växer med sådan raketfart som ogräset, det är en riktig etableringsväxt. I bland kan det kännas övermäktigt att vinna kampen. Men gå inte och dra på det, vår och försommar är faktiskt den bästa tiden att rensa bort ogräs. Det gäller att vara ute i god tid innan de hinner börja blomma och fröa av sig och bli stora och sega att få upp.

– Jag måste erkänna att inte ens jag tycker att det är särskilt roligt att rensa ogräs, säger Bosse Rappne. Då gäller det att göra det enkelt för sig. Det ena är att man har en bra jord och det andra är att man rensar så fort ogräset börjar sticka upp. En engelsk trädgårdslord som har sagt ’One year's seeding iIs seven years weeding’, det vill säga att låter du ogräset blomma och fröa av sig så får du rensa i sju år för att bli av med den generationens ogräsfrön. Så tar du ogräset innan det fröar av sig så slipper du det problemet.

– Ta ogräset innan det går i frö, säger Bosse Rappne.
– Ta ogräset innan det går i frö, säger Bosse Rappne.

Passa på att rensa när det är soligt och varmt väder. Om ogräset är litet och örtartat kan det gott ligga kvar i rabatten, där torkar det på bara några timmar, och redan efter en vecka har det blivit jord igen.

– Det här trädgårdslandet har tidigare år haft jättemycket ogräs, man jag har rensat lite varje år och hållit undan och med tiden har mängden ogräs sjunkit så nu är det ganska lätt att rensa det lilla som är, säger Bosse Rappne och visar runt bland blommorna i rabatten.

Örtartat ogräs kan ligga kvar och torka i rabatten.
Örtartat ogräs kan ligga kvar och torka i rabatten.

Det finns en hel del olika redskap att välja mellan när man rensar ogräs och vilka som man tycker fungerar bäst kan ju vara en smaksak. Här är några av Rappnes favoriter.

– Stigbygelhackan tycker jag är den absolut bästa. Just den här är dessutom ledad och då kan jag både dra den bakåt och trycka den framåt viket är effektivt, säger Bosse Rappne.

En fast stigbygelhacka fungerar också bra. Är det trångt mellan plantorna kan ett trådredskap underlätta att komma åt överallt.

– Det som var vanligast förr i tiden var det här klassiska skyffeljärnet. Det stöter man framåt hela tiden men de här ändarna sticker ut vilket gör det lite svårt att använda den nära växter utan att skada dem. Då är stigbygelhackan bättre.

– Är det lite segare ogräs, då gillar jag den här hackan. Perfekt om jag har grästovor som jag vill få bort eller om det är hårt i backen. Med hackan kan jag hugga av pålrötter som jag inte får upp också, säger Bosse Rappne.

Det finns en mängd olika hjälpmedel vid ogräsrensning.
Det finns en mängd olika hjälpmedel vid ogräsrensning.

Några mindre verktyg är också bra att ha till hands. Hackan finns i lite olika varianter och med en vanlig planteringsspade kommer man långt.

– Det här är ett maskrosjärn, säger Bosse Rappne. Jag gillar inte att dra maskrosor ur gräsmattan, jag tycker det är ”waste of time”. Då är det bättre att se till att gräset mår bra och gödsla med hönsgödsel. Har du mycket maskrosor i gräsmattan är det ett tecken på att du har det lite magert i jorden. Det brukar bli bättre om man gödslar och får upp näringsvärdet.

Att vara ute tidigt är extra viktigt om du till exempel har problem med kirskål, nässlor och kvickrot. Ju tidigare du börjar rensa desto bättre rensat blir det.

– Kirskål är nästan omöjligt att bli av med, säger Bosse Rappne. Men är man lite ihärdig så kan man hålla det i schack.

Lyckas du rensa bort det mesta hinner också rabattens perenner och sommarblommor växa till sig och då får ogräset mindre utrymme att breda ut sig på. Har du gräsmatta intill rabatterna kan det vara en bra idé att sätta ner kantjärn som stoppar invasionen från gräsmattan in i rabatten. När du sedan rensar kan du dra till exempel stigbygelhackan längs med kantjärnet så rensar du på ett enkelt och effektivt sätt.

– Enkelt och lätt, så ska det vara, säger Bosse Rappne och kliver vidare till nästa rabatt.

Skyffeljärn, trådredskap, rörlig stigbygelhacka, hacka och fast stigbygelhacka.
Skyffeljärn, trådredskap, rörlig stigbygelhacka, hacka och fast stigbygelhacka.

Bosses 8 bästa ogräsrensare

  1. Rörlig stigbygelhacka – bra för man kan både dra den till sig eller skjuta den ifrån sig. Man kan också komma väldigt nära växterna utan att förstöra dem. När du drar den emot dig har du också mycket bättre kontroll över den så du inte slinter till och råkar ta bort fel växter.
  2. Fast stigbygelhacka – lätt att komma åt med. Man kan vinkla den och använda hörnet om det är trångt.
  3. Trådredskap – Lite smidigare och smalare som kommer åt överallt.
  4. Skyffeljärn – ett klassiskt redskap som ger bra kraft men det är lätt hänt att man råkar skära av växter på grund avatt kantena sticker ut på sidorna.
  5. Hacka – passar för lite segare ogräs och grästovor. Finns med flera olika längder på handtaget.
  6. Kultivator – luckrar upp jorden och gör det lätt att få bort ogräset.
  7. Planteringsspade – den här kommer du långt med när du rensar. Men tar du i för mycket kan den böja sig.
  8. Maskrosjärn – perfekt för att få upp ogräs med pålrötter.
Kultivator, hacka, planteringsspade, lång kultivator och maskrosjärn.
Kultivator, hacka, planteringsspade, lång kultivator och maskrosjärn.
Publisert:

LÄS VIDARE