Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

”Jag är ett äkta pelargonfreak”

Publicerad 2020-06-07

TV 4

Karl Fredrik Gustafsson, tv-aktuell trädgårdsprofil som driver gården Eklaholm på Österlen. Här ger han tips om sticklingar och odling.

  • Vad är en stickling?

– En stickling är den del av en växt som man önskar rota för att den ska bli en egen planta. Vanligast är sticklingar på krukväxter som pelargon, ampellilja, saint paulia, begonia och andra lättrotade växter. Perenner som lavendel, kärleksört, buxbom och andra vedartade växter brukar också vara lätta att lyckas med. Elefantöra, monstera och gröna växter är också väldigt populärt att ta sticklingar på.

  • Hur gör man för att ta en stickling på en växt?

– Man tar en toppstickling, välj en mer mogen del av växten. Det är viktigt att den inte är för nyutsprungen utan hunnit mogna något. Skär av sticklingen från moderväxten och ta bort de nedre bladen. De tar energi från rotningen. Sätt sticklingen i vatten eller ännu hellre i fuktig men näringsfattig jord.

  • När ska man plantera om sticklingen?

– Har man börjat i jord, kan det ta en till två veckor för växten att utveckla rötter. Låt den sitta i minst fyra veckor innan du skolar om den. Du kan behöva toppa den också. Då klipper du ovanför ett blad så blir växtsättet buskigare. Det är en fördel att toppa sticklingen vid omplanteringen. Du klipper ovanför ett blad och det innebär att sticklingen blir buskigare. När du väl planterar om sticklingen så använder du en mer näringstät jord.

  • Varför tror du att det har blivit så populärt med sticklingar och att byta plantor?

– Det är många yngre som har börjat, inte bara äldre. Det är ett billigt och roligt sätt och dela med sig på. Att se något växa och blomma vackert.

  • Vilka är dina favoriter när det kommer till blommor?

– Jag är ett äkta pelargonfreak och då helst andra sorter än Mårbacka.

  • Vilka växter är trendiga?

– Vallmo är det ett stort intresse kring, gärna dubbelblommande vallmo i pastellfärger. En uppstickare är morotsblomman, den mörka. Och när det gäller doftande växter är det rosor, gärna kraftiga och fyllda rosor.

  • Vad är ditt tips till någon som inte har gröna fingrar, men är sugen på att börja odla?

– Krångla inte till det. Enklast är att lägga det på den nivån du klarar av. Har man bra råvaror så är det lättare att lyckas.

Tv-aktuella Karl Fredrik på Eklaholm

  • Namn: Karl Fredrik Gustafsson.
  • Ålder: 33 år.
  • Yrke: Trädgårdsprofil, florist och trädgårdsmästare och entreprenör. Driver inredningsbutiken och handelsträdgården Eklaholm.
  • Bor: 1600-talsgården Eklaholm på Österlen.
  • Familj: Sambo med Petter Kjellén, katterna Leopold och JC samt hunden Hamlet.
  • Aktuell: Med tv-programmet ”Karl Fredrik på Eklaholm” TV4.

7 steg för en lyckad stickling

  1. Klipp av sticklingen en liten bit under noden (noden är där bladen växer ut).
  2. Ta gärna bort några blad och blommor så att sticklingen har endast 2–4 välutvecklade blad. Detta för att den skall få mer växtkraft.
  3. När sticklingen fått rötter sätter du den inte i för stor kruka, utan anpassa efter sticklingens storlek.
  4. Gödsla inte den nya plantan på någon månad så rötter hinner bildas.
  5. Låt den inte torka ut helt, men övervattna inte heller.
  6. Ställ ljust, men inte i stekande sol.
  7. Säg godnatt med en liten dusch av blomsprutan!