Sex misstag du ska undvika när du hänger gardiner

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2018-02-16

Fina gardiner kan lyfta vilket rum som helst.
Men om du misslyckas med din gardinupphängning kan effekten bli den motsatta.
Här är sex misstag du ska undvika när du hänger gardiner.

Att ha för korta eller långa gardiner är ett klassiskt misstag när det gäller att hänga upp nya gardiner hemma.
Att ha för korta eller långa gardiner är ett klassiskt misstag när det gäller att hänga upp nya gardiner hemma.

Mät längden ordentligt

Ett klassiskt misstag är att man inte mäter ordentligt innan man sätter sig ner för att sy eller går ut för att shoppa ett par gardiner. Tänk på att inte bara mäta fönstrets storlek utan hur långt tyget behöver vara för att täcka hela vägen från gardinstången ner till golvet – om du satsar på hellånga gardiner.

Sätt inte gardinerna för lågt

Ett vanligt misstag som många gör att de sätter gardinstängerna precis ovanför fönstret. Inget fel med det men om du vill skapa illusionen av att ditt rum är större och har en högre takhöjd så är det bättre på att satsa på att höja upp gardinstången långt upp mot taket.

Sätt inte gardinerna för smalt

På samma sätt som många sätter gardinerna för nära fönstret på höjden så är det många som bara låter stången löpa precis efter fönstrets bredd. Enligt tidningen Residence vinner både fönstret och rummet på att man öppnar upp mer – vilket blir effekten om man drar gardinerna längre ut på sidorna.

Ha rätt bredd på gardinen

Har du köpt ett par standardgardiner med standardbredd men har ett brett fönster? Ett smart tips är att köpa  dubbla uppsättningar. Att ha för smala gardiner som hänger långt ut på sidorna är varken speciellt snyggt eller praktiskt om man vill att gardinerna ska ha en funktion utöver att vara snygga.

Fel gardinstång

Tänk efter innan du väljer gardinstång. Det finns en hel uppsjö av olika varianter och ibland är det faktiskt just gardinstången som gör hela upplevelsen. Ta några timmar och leta igenom utbudet. Kanske hittar du en gardinstång som kan lyfta hela rummet.

Häng inte upp skrynkliga gardiner

Är du äntligen klar med gardinerna, du har rätt längd, rätt bredd och rätt färg. Missa då inte den sista detaljen att stryka gardinerna ordentligt innan du hänger upp dem på plats. Du kanske tror att de kommer hänga till sig, och vem vet de kanske rätar ut sig lite men varför chansa. 

Ämnen i artikeln