Miljövänlig påse kan rädda en val

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Med rätt påse till potatisen minskar du risken för mer plastavfall i naturen.
Foto: Thinstock/Guppy friend
Med rätt påse till potatisen minskar du risken för mer plastavfall i naturen.

Hus och hem

Ingen vill väl sprida mikropartiklar, slösa med elen eller använda onödigt många plastpåsar? Här är 4 smarta val för dig som vill vara både miljövänlig och klimatsmart.

Vi är många som lärt oss att ta med egen kasse till affären men väl framme vid frukt- och grönsaksdisken plockar vi ner våra varor i engångsplastpåsar. Svenska Carrinet har tagit fram smarta påsar som går att använda om och om igen vilket drastiskt minskar användandet av engångsplastpåsarna. Naturligtvis går de att tvätta och du kan till och med skölja frukt och grönsaker utan att ta upp dem ur påsen.

Foto: Carrinet
Stoppa potatisen i rätt påse och minska plastavfallet.

Hur många bajspåsar går det åt på ett år egentligen? Med nästan 900 000 registrerade hundar blir det en hel del. Som tur är finns det biologiskt nedbrytbara påsar som du kan slänga direkt på komposten. Så skippa plastpåsarna från och med nu, det vinner både du och din pälskling på.

Foto: Thinkstock
Jippie! Det finns komposterbara bajspåsar.

De flesta av oss plockar upp vårt skräp och slänger inte plastpåsar i naturen. Nu kan vi även minska våra utsläpp av mikropartiklar när vi tvättar. Att rädda tvättmaskinen från bh-byglar med hjälp av tvättpåsar har vi lärt oss men att det finns tvättpåsar och tvättbollar som fångar upp mikropartiklar är inte lika känt. Tvättpåsen kommer från Guppy friend bollen Cora ball från Rozalia project.

Foto: Guppy friend
Tvättpåsen släpper inte igenom mikropartiklar.

Brukar du torktumla kan några torkbollar i ull korta ner torktiden på kläderna. Torkbollarna förbättrar tumlarens effektivitet och separerar kläderna vilket också gör att de torkar snabbare och det går åt mindre energi. Använder du dessutom sköljmedel kan du sluta med det, torkbollarna minskar statisk elektricitet. Det bästa är såklart att inte använda torktumlaren alls men ibland måste man.

Foto: Smarta saker
Torkbollarna i ull kortar tiden i tumlaren.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA