Pumpor – höstens gyllene guld för pynt och mat

Måla, karva, baka eller pynta – mångsidiga pumpor

Av: Nina Kindbro, Tina Vernon

Publicerad:
Uppdaterad:
Pynt på trappen eller fyllningen i pajen – pumpor passar till det mesta.
Foto: Colourbox
Pynt på trappen eller fyllningen i pajen – pumpor passar till det mesta.

Högtider

Pumpan förknippas i dag främst med halloween, men möjligheterna är näst intill oändliga med detta höstens guld. Här är fem roliga sätt att använda pumpor på.

Pumpafamiljen är en brokig skara som rymmer alltifrån små prydnadspumpor på ett par hekto till jättepumpor som kan väga så mycket som över ett ton. Pumpan är en frukt som räknas till gurkväxterna, vilket gör den till släkting med såväl gurkan som melonen.

Den är ett riktigt litet hälsoknippe! Utöver sin höga halt av C-vitamin och mineraler är pumpan även rik på fibrer som hjälper matsmältningen samt innehåller niacin som är bra för ämnesomsättningen.

Användning av pumpa kan spåras så långt tillbaka som 10 000 år, då av ursprungsbefolkningen i de södra delarna av Nordamerika. Genom tiderna har pumpan använts till alltifrån matlagning till dekoration, redskap och musikinstrument.

Sin starka förknippning med halloween har den fått genom en irländsk sägen, där en smed ska ha blivit nekad inträde till himmelriket efter en dispyt med djävulen. Smeden ska då ha fått en kålrot fylld med glödande kol av djävulen för att kunna leta sig tillbaka till jordelivet. I dag är kålroten ersatt av pumpan och den glödande kolen med värmeljus.

I dag odlar vi i Sverige 15 gånger mer pumpa än vad vi gjorde för bara 20 år sedan. Mest troligt beror det på att halloween har fått stort genomslag och många
väljer att pynta högtiden med utskurna pumpalyktor.

Foto: Colourbox
Höstigt och vackert välkomnande på trappen.,

Pynta entrén

Låt pumpan samsas med vackra höstväxter som ljung, mossa, höstblommor och bär för att skapa ett inbjudande arrangemang på farstukvisten.

Foto: Colourbox
Ta vara på pumpakärnorna.

Rosta pumpafrön

Ta vara på pumpafröna genom att rosta dem lätt i ugnen eller stekpannan med lite salt. Passar utmärkt som snacks, i sallader eller som garnityr!

Foto: Colourbox
Servera en smaskig pumpapaj.

Baka en paj

Hämta inspiration från USA och baka en läcker pumpapaj till höstfikat. Pajen serveras med fördel sval och med en klick lättvispad grädde.

Foto: Colourbox
Spraya pumpan i guld för en mer glamourös stil.

Måla pumpan

Förvandla dina prydnadspumpor till personliga höstdekorationer genom att måla dem med hobbyfärg. Håll det stilrent med enfärgade frukter i enhetlig färgskala eller skapa spännande mönster och färgkombinationer.

Foto: Colourbox
Skär ut din egen pumpalykta till höstens halloweenfirande.

Karva en lykta

Använd en klassisk halloween-pumpa till att skära ut en dekorativ lykta. Satsa på det välbekanta pumpa-ansiktet eller skapa egna, kreativa motiv.

Foto: Colourbox

Här kan du läsa mer om pumpor:

Våra bästa matrecept till halloween

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN